Ne može se graditi Islamski centar u Mostaru

Ne može se graditi Islamski centar u Mostaru

Kako doznaje Večernji list, Medžlis Islamske zajednice u više navrata žalio se na odluku Odjela za financije i nekretnine nastojeći se predstaviti kao stranka u postupku osporavanja imovinsko-vlasničkih odnosa kompanije Primorka iz Širokog Brijega i Mile Marinčića iz Mostara oko prijeporne katastarske čestice na kojoj su kanili graditi Islamski centar.

Iz IZ-a BiH tvrde kako se na lokaciji uz sadašnju zgradu Hrvatskog narodnog kazališta prije II. svjetskog rata nalazilo groblje (harem), a što se navodno moglo primijetiti prigodom radova na izgradnji željeznice koja je nekada prolazila središtem grada, ali i nakon posljednjeg rata kada je rađen kolektor. Valja, međutim, reći kako drugi izvori tvrde da su austrougarske vlasti izmirile sve financijske obveze prema Islamskoj zajednici, ali i da se groblje nikada nije nalazilo na prijepornoj lokaciji, nego pak na prostoru središnjeg kružnog toka. 
Unatoč nekoliko odbijenica iz gradskog odjela, kojemu je na čelu Izet Šahović, Federalna uprava za geodetske poslove prihvatila je prigovore Islamske zajednice u Mostaru, no gradske institucije ponovno su to rješenje osporile. 
"U konkretnom slučaju žalitelj svoj pravni interes, prije svega, temelji na činjenici da je od nadležnih gradskih tijela zatražio dodjelu zemljišta radi izgradnje Islamskog centra, što obuhvaća i predmetnu nekretninu. K tomu je u izradu projektne dokumentacije uložio znatna sredstva pa se u tom kontekstu i legitimira kao subjekt koji ima pravni interes za sudjelovanje u postupku oglašavanja ništavim rješenja kojim je odlučeno o statusu predmetne nekretnine", navedeno je u rješenju Geodetske uprave. Ova institucija prihvaća i argumente koje su naveli pravni zastupnici Medžlisa Islamske zajednice kako se radi o svojevrsnoj diskriminaciji. No posljednjom odlukom gradskog Odjela za financije i nekretnine ponovno se odbija zahtjev za miješanjem u prijepor oko zemljišta između Marinčića i Primorke. 
"Medžlis IZ-a Mostar nije bio vlasnik, odnosno raniji korisnik nekretnine... niti je isti vlasnik odnosno korisnik nekretnina koje se nalaze u blizini predmetne nekretnine, a niti je isti na bilo koji način sudjelovao u prethodnom postupku, odnosno predmetnim rješenjem nije odlučivano o njegovim pravima", navedeno je u odluci ove gradske institucije. Iz toga odjela, kojemu je Šahović na čelu, dodatno su objasnili kako organizacija Islamske zajednice u Mostaru nije dobila bilo kakvo rješenje za građenje Islamskog centra te zašto ne mogu biti strana u sporu između dviju privatnih osoba.

"Činjenica da je Medžlis IZ-a Mostar zatražio od Grada Mostara izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju Islamskog centra, a kojim zahtjevom je bila obuhvaćena i sporna parcela... te je isti dobio zaključak o prekidu postupka, nije dovoljan dokaz da u ovom postupku imaju pravni interes za sudjelovanje jer istima nedostaje procesno-pravni interes, s obzirom na to da njihov zahtjev nije meritorno riješen, već je postupak prekinut", objašnjava Šahović. 
Ovo rješenje, kao i pravomoćne sudske odluke, nije sprječavalo Medžlis IZ da nastavi tvrditi kako se izgradnja Islamskog centra osporava iz posve drugih razloga, poput vjerske diskriminacije. No, sve prigovore koje su upućivali, ranijim odlukama sudovi su pravomoćno odbacili. Pri tome se pokušavalo čak osporavati i gradnju zgrade federalne Vlade u središtu grada ili pak zgrade Integre, a sve u cilju politiziranja prijepora izgradnje Islamskog centra predstavljajući ga hrvatsko-bošnjačkim pitanjem.