Nakon brojnih prepucavanja, započela izgradnja zatvora u Jasenici

Zatvor

Dnevni list je prvi posjetio mjesto izgradnje na kojem će "niknuti" novi suvremeno opremljeni zatvor koji će se prostirati na oko 50 tisuća metara ćetvornih.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Na trenutačno najvećem gradilištu u Mostaru ekipa iz Dnevnog lista zatekla je dvadesetak kamiona i bagera građevinske tvrtke HP "Investing".

Europski standardi

Iz Uprave KPZ-a Mostar rekli za Dnevni list kako se radi tek o prvoj od četiri faze izgradnje novog zatvora. Prva faza je vrijedna 3,2 milijuna maraka, a rok završetka radova je za pet mjeseci.

"Radovi koji se izvode u prvoj fazi odnose se na nivelaciju terena, izgradnju četiri zaštitna zida, i to po jedan oko cijelog zatvora, zatim oko poluotvorenog tipa, oko zatvorenog tipa i oko šetnice zatvorenog tipa. Prva faza radova uključuje i izgradnju tri objekta i zaštitnog kanala rova oko cijelog zatvora i pristupnog puta u dužini 900 metara", rekli su za dnevni list iz Uprave KPZ-a Mostar.

Planirano je da se zatvor u cijelosti dovrši za četiri godine, i da ima kapacitet od 400 osuđenih osoba.

Po 200 će ih se moći smjestiti u zatvorenom i poluotvorenom tipu zatvora, a sve će biti urađeno po europskim standardima.

To je znatno više kada se uzme u obzir da sadašnji zatvor ima 145 zatvorenika i 45 ljudi koji se nalaze u pritvoru. Objekt će, kako tvrde iz Uprave, imati jednokrevetne i dvokrevetne ćelije.

Sredstva za izgradnju zatvora osigurana su u federalnom proračunu.

"Ćelovina" - pritvor

Zatvor će biti od velike ekonomske koristi te će se u njemu zaposliti veliki broj ijudi. Očekuje se da bi u zatvoru broj djelatnika sa sadašnjih 82 trebao porasti na 250 ljudi.

Ćelovina, sadašnji zatvor poluotvorenog tipa nakon izgradnje novog služit će kao pritvor

Ćelovina, sadašnji zatvor poluotvorenog tipa, koji je izgrađen još u vrijeme austrougarske uprave, nakon izgradnje novog zatvora služit će kao pritvor i u njega će se iz Županijskog suda u neposrednoj blizini dovoditi pritvorenici. Dnevni list podsjeća kako je izgradnja zatvora bila najavljena još 2008., ali je zbog pobune dijela mještana Jasenice, koji su se protivili izgradili, bila zakočena.

>>Borit ćemo se protiv izgradnje zatvora u Jasenici

Mještani su čak potpisivali i peticiju protiv izgradile, no unatoč njihovom protivljenju, odlučeno je da se zatvor ipak gradi.