Najmanja plaća 1600 maraka, a na nju dobivali i bonus

Visoke plaće

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposleniku u Zavodu za 2011. godinu iznosila je 1620 maraka. U travnju 2011. godine Zavod je izvršio isplatu razlike plaće u iznosu od 186.651 marku od čega se na neto isplatu odnosi 104.895 maraka, a na poreze i doprinose 81.755 maraka. Isplata razlike plaće je izvršena u prosjeku od 1081 marku po zaposleniku Zavoda, temeljem odluke Upravnog vijeća o isplati dijela sredstava iskazanih kao višak prihoda nad rashodima iz 2010. godine, a federalni revizori nisu mogli potvrditi opravdanost isplate razlike plaće. Naknade zaposlenima obračunate su i isplaćene u iznosu od 520.900 maraka i odnose se na isplaćene naknade za topli obrok u iznosu 244.904 maraka (13 maraka za dane provedene na radu), troškove prijevoza s posla i na posao 65.107 maraka, regres za godišnji odmor 105.230 maraka (1147 maraka po zaposleniku), otpremnine zbog odlaska u mirovinu 24.191 marku (u visini tri prosječne plaće isplaćene kod poslodavca ili isplaćene plaće zaposlenika u prethodna tri mjeseca, ukoliko je to za zaposlenika povoljnije), jubilarne nagrade za stabilnost u radu, darove djeci i sl.

Revizori su ustanovili i kako je temeljem odluke o isplati naknade za rad komisijama izvršena isplata naknade zaposlenicima Zavoda angažiranim u popisnim komisijama u iznosu od 1700 maraka. Prema izjavi odgovorne osobe, popisne komisije su radile popis u tijeku radnog vremena te je upitno jesu li članovi popisnih komisija mogli ostvariti naknadu po ovoj osnovi, jer za obavljanje redovitih poslova u tijeku radnog vremena primaju plaću. Uvidom u isplate naknada koje imaju karakter ostalih vrsta koristi utvrđeno je da su izvršene isplate novčanih pomoći za dva djelatnika po 5000 maraka, sukladno odlukama Upravnog vijeća Zavoda. Isplate su izvršene za poboljšanje materijalnog i stambenog položaja zaposlenika, a revizori smatraju kako nije bilo osnova za navedenu isplatu. Imajući u vidu da se za poslovanje Zavoda troše javna sredstva, revizori smatraju neopravdanim isplate naknada iznad neoporezivog iznosa, za koji je neophodno izdvojiti dodatna javna sredstva, kao i isplate naknada koje nisu predviđene Pravilnikom o radu. Posebno ističu da se navedene isplate djelatnicima Zavoda događaju u vremenu kada se u FBiH provode mjere štednje, među kojima je i smanjenje plaća, toplog obroka, regresa za godišnji odmor i drugih davanja djelatnicima.

Odvjetničke usluge

Iako imaju svoje pravnike koji ih zastupaju pred sudovima, Zavod je potrošio 71.745 maraka na dodatne odvjetničke usluge. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu Zavoda sistematizirano je i popunjeno radno mjesto koje u opisu ima zastupanje pred sudovima, zbog čega se revizori nisu mogli uvjerili u neophodnost angažiranja vanjskih odvjetnika.

Visoke naknade primali su i članovi Upravnog vijeća Zavoda, naknada za rad predsjednika Upravnog vijeća iznosi 980 maraka, a za članove Upravnog vijeća 920 maraka. Pored naknade, članovima Upravnog vijeća su isplaćeni putni troškovi u iznosu od 1916 maraka.

Trošili na darove

Uvidom u dokumentaciju konstatirano je da se pojedini računi za reprezentaciju ne ovjeravaju od direktora ili ovlaštene osobe, a uz račune nisu priloženi fiskalni računi sa specifikacijama. Revizori se nisu uvjerili u opravdanost učinjenih troškova reprezentacije na službenom putu, kao i kupnje i darivanja poklona.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list