MOSTARSKI URBICID Stanari frustrirani, iz urbanizma poručuju da je sve po zakonu!

Bijeli Brijeg, Mostar, urbanizam, K. Perić, afera urbicid

O početka 2019. godine na Bijelom brijegu gradi se najviša zgrada u tom naselju. Ista ima 6 katova, a u neposrednoj blizini u planu je gradnja još jednog takvog objekta, koji čeka dozvolu za gradnju. Stanari zgrada koje se nalaze u blizini novoizgrađenog objekta u najmanju ruku nisu baš sretni zbog nove zgrade u dvorištu. Već su održali nekoliko sastanaka, obratili su se i portalu Hercegovina info s brojnim pitanjima, a ne namjeravaju stati na tome. Što im smeta!? Sve zgrade na Bijelom brijegu su izgrađene prije rata i imaju 5 katova, dok je nova za kat viša, pa pitaju kako je dozvoljena gradnja tolikog objekta, i je li prigodom izdavanja dozvola bilo sve zakonito.

Nadalje, kažu da objekt na slici koju je istaknuo investitor ima 5 katova, dok onaj stvarni ima njih 6. 

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid
Mještani pitaju kako je moguće da objekt na slici koju je istaknuo investitor ima 5 katova, dok onaj stvarni ima njih 6.

Tvrde da stanovi preko puta nove zgrade nikada neće vidjeti sunce, da im je preblizu, a postavljaju i pitanje parkinga, kojeg i bez nove zgrade nema, te dnevno gube i sat vremena tražeći mjesto za automobil. Vrtić u naselju je prebukiran, igrališta za djecu nema uopće, a ubrzo stiže cijela zgrada stanara, što će probleme samo množiti. Dodaju da neki stanari njihove zgrade već razmišljaju o prodaji stanova, koji će, s obzirom na sve navedeno, narednih godina samo gubiti vrijednost. Kontaktirali smo i mjesnu zajednicu Bijeli brijeg, koja se također nalazi u blizini novosagrađenog objekta. Javio nam se Marinko Kolobara, koji kaže da ni mjesnu zajednicu nitko nije kontaktirao povodom gradnje zgrade. Slaže se da na Bijelom brijegu ni za stare postojeće zgrade nema parkinga, a ne za nešto novo.

 Iz Gradske uprave Mostara pak tvrde da se novi objekt uklapa u okruženje, i da je sve zakonito. Kontaktirali smo načelnicu Odjela za urbanizam Marinu Deronjić, koja nam je kazala da će odgovor pripremiti šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak. Na koncu je odgovor stigao nepotpisan, a navedeno je da je „ispred Odjela za urbanizam i građenje“.

„Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je postupajući po zahtjevu investitora "Joks" d.o.o Mostar sukladno važećim zakonima izdao urbanističku suglasnost i odobrenje za građenje kojim je dozvoljena izgradnja stambeno poslovnog objekta na mjestu već postojećeg objekta“, kazali su iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara. Ističu da je na mjestu zgrade već bio stambeni objekt, te su shodno tome i postupali u ovom predmetu.

„Kako je na prethodnoj parceli bio izgrađen stambeni objekt, prilikom utvrđivanja urbanističko tehničkih uvjeta primijenjen je član 6. stav 8. Odluke o donošenju i provođenju Izmjena i dopuna Regulacijskog plana "Bijeli Brijeg I faza III", kojim je propisano "da se na postojećim individualnim stambenim i stambeno poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije, rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanje, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima“, naveli su iz Odjela za urbanizam i građenje.

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid

Stanari tvrde da je prije zgrade na ovom mjestu bila tek obiteljska kuća – prizemnica, te je nemoguće da se ovdje radi o „intervenciji, rekonstrukciji, dogradnji i nadziđivanju“, kako navode iz Gradske uprave Mostara.

Međutim, stanari tvrde da je prije zgrade na ovom mjestu bila tek obiteljska kuća – prizemnica, te je nemoguće da se ovdje radi o „intervenciji, rekonstrukciji, dogradnji i nadziđivanju“, kako navode Odjela za urbanizam. Nadalje kažu da nije vođeno računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima, jer su oni već sada ugroženi na različite načine. „Mještanima naselja su ugrožena osnovna životna prava i privatnost. Kamioni, miješalice i bageri svakodnevno otežavaju život kroz ulicu u naselju“, pričaju mještani.

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid
Kako stanare ulice Zrinjski Frankopana na Bijelom brijegu najviše muči parking, Gradsku upravu Mostara pitali smo je li investitor predvidio adekvatan broj parking mjesta.

„Investitor je predvidio izgradnju parking prostora(podzemna garaža + parking oko stambeno poslovnog objekta). U stambeno poslovnom objektu neće biti klasični stanovi nego apartmani za studente, učenike i dr.“, ustvrdili su iz Odjela za urbanizam.

Međutim, investitor je već oglasio prodaju stanova u ovoj zgradi na OLX-u, iz čega je jasno da u zgradi neće stanovati samo studenti, te će stan imati onaj tko ga kupi, po sistemu „ko prvi djevojci, djevojka njegova“.

„Prodaje se dvosoban stan u izgradnji na lokaciji Bijeli brijeg, Mostar. Stan se nalazi u neposrednoj blizini Sveučilišta i Sveučilišne bolnice. Rok za završetak radova je travanj 2020. Investitor posjeduje urednu dokumentaciju za izgradnju. U navedenoj zgradi postoji mogućnost kupnje garažnog mjesta u podzemnoj garaži“, navodi se u oglasu na OLX-u, gdje se stan od 63 kvadrata prodaje za 145.498 maraka.

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid
U stambeno poslovnom objektu neće biti klasični stanovi nego apartmani za studente, učenike i dr.“, ustvrdili su iz Gradske uprave Mostara. Međutim stanovi se već prodaju na OLX-u, koji nije baš studentski prodajni servis.

Nadalje, nezadovoljni stanari tvrde da je gledajući iz drugih dijelova grada, razvidno da novoizgrađeni objekt na Bijelom brijegu itekako odudara od okruženja, jer je i širi i viši od postojećih stambenih jedinica.

No iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara smatraju da je iz onoga što su oni u odgovoru naveli jasno "da je zgrada u skladu s okruženjem".

U Odjelu za urbanizam su potvrdili da ovo nije prvi puta da se stanari bune, te je i ranije bilo nezadovoljnika po pitanju gradnje ovog objekta. I u Mjesnoj zajednici su potvrdili da je bilo pojedinačnih istupa i pokušaja peticije da se gradnja ove zgrade spriječi, no sada su stanari više zgrada složni da ovako više ne može.

„Prilikom izrade potrebite dokumentacije tj. urbanističke suglasnosti kao i odobrenja za gradnju postojao je jedan broj žitelja koji su tražili uvid kao i da se oni uključe u postupak, te im je bilo udovoljeno“, kazali su.

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid
Među temeljnim zamjerkama stanara je i ona da polovina zgrade više nikada neće vidjeti sunce.

Najzanimljiviji dio odgovora Odjela za urbanizam je potvrda onog što su mještani već načuli, a to je da će se za njih problem uskoro udvostručiti.

„Podnesen je zahtjev za izdavanje dozvole za još jedan građevinski objekt koji bi se gradio u neposrednoj blizini gore navedenog. Nije izdato odobrenje za građenje“, potvrdili su iz Odjela za urbanizam, iz čega bi se moglo iščitati da je već izdana urbanistička suglasnost za još jednu zgradu.

Žitelji spomenute ulice pitaju hoće li se u Odjelu za urbanizam opet pozvati na „intervenciju, rekonstrukciju, dogradnju i nadziđivanje“, premda je jasno da na mjestu obiteljske kuće niču dvije zgrade po 6 katova.

Bijeli Brijeg,Mostar,urbanizam,K. Perić,afera urbicid
Nezadovoljni stanari tvrde da je gledajući iz drugih dijelova grada, razvidno da novoizgrađeni objekt na Bijelom Brijegu itekako odudara od okruženja, no iz Odjela za urbanizam i građenje
Grada Mostara smatraju da je iz onoga što su oni u odgovoru naveli jasno "da je zgrada u skladu s okruženjem".

Kontaktirali smo i tvrtku investitora Joks d.o.o, te ih usmeno upoznali oko nezadovoljstva povodom izgradnje objekta na Bijelom brijegu, te im i pismeno uputili upit o problematici, na koji do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Stanari pak napominju da ni najmanje ne krive investitora, koji samo gradi ono što mu je dozvoljeno, već one koji izdaju dozvole, ne vodeći računa o izgledu naselja, potrebama mještana i ostalom.

K. Perić

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.