Mostarska inspekcija o aferi McDonald's

... od strane ovlaštenih ustanova", kazao je danas u Mostaru šef Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Hilmo Đidelija govoreći o inspekcijskom nadzoru u restoranu McDonalds u Mostaru.

On je, uz ostalo, naveo kako je 3. siječnja ove godine Služba za inspekcijske poslove, koja je zaprimila prijavu o trovanju sladoledom i sokom, izvršila inspekcijski pregled u spomenutom objektu i uzela uzorke spornih namirnica (sok od jabuke i sladoled). Kako nalaz nije odgovarao Pravilniku o mikrobiološkim standardima, inspektor je naložio odgovornoj osobi da se sok i sladoled stave van prometa.

Uzorci soka i sladoleda koji su u mostarskom McDonaldsu uzeti 9. siječnja, ističe Đidelija, ponovo nisu odgovarali propisanom pravilniku, kao ni uzorak soka od jabuke analiziran nekoliko dana kasnije (15. siječnja). Tada je također zabranjeno njegovo stavljanje u promet.

Uzorak salate koja se stavlja u sendviče, uzet 25. veljače ove godine, također nije bio ispravan i inspektor je naložio da se salata stavi van prometa.

Analize uzoraka obavljali su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Iz inspekcije su istaknuli kako ovlašteni zavodi rade po važećim propisima koje je odobrio Federalni parlament i Federalno ministarstvo zdravlja te da je riječ o preuzetim propisima koji se koriste do donošenja novih propisa.

Đidelija je istaknuo kako inspekcija nije zatvorila McDonalds, već je poduzela zakonom propisane mjere.

Iznošenjem neistinitih informacija, istaknuli su iz gradske inspekcije, dovodi se u pitanje objektivnost rada inspekcijske službe, a u potpunosti se zanemaruju poduzete mjere inspekcije na temelju rezultata analiza nadziranih prehrambenih proizvoda, koji mogu utjecati na život i zdravlje građana.

Sanitarna inspektorica Branka Kordić-Udovičić rekla je kako su joj povodom ovog slučaja upućene felefonske prijetnje. Slučaj je prijavila policiji i o tomu ne želi govoriti do konačnog okončanja istrage.

Inspekcija Grada Mostara, kako je ovom prilikom istaknuto, nije političko tijelo niti je instrument ijedne političke opcije.

"Smatramo kako nitko nema pravo ignorirati objektivne činjenice i time slati iskrivljenu sliku vrlo stvarnih događaja, koji su imali štetnu posljedicu po život i zdravlje ljudi, a ako se problem ne ukloni, štetne posljedice mogu imati pogubno djelovanje", naglasili su iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Fena