Mostarci potpisuju peticiju protiv pušenja u Mepasu

pušenje, zabranjeno pušenje, BIH, peticija, zabrana pušenja, Mostar, K. Perić

Četristotinjak Mostaraca potpisalo je do sada peticiju protiv pušenja koju će dostaviti upravi tržnog centra Mepas.

Cilj je da se barem dio tog centra oslobodi duhanskog dima, kako bi tu mogla boraviti djeca i ostali nepušači. Peticija nosi naslov "Zonu za pušače odvojiti od zone za nepušače u prodajnom centru Mepas (Mostar).

„Ako mislite da bi prodajni centar Mepas u Mostaru trebao imati zonu za pušače odvojenu od zone ne pušača molim vas potpišite peticiju“, pozivaju pokretači peticije.

Treba podsjetiti da je u siječnju ove godine u Mepasu potpisivana peticija ''Život u dimu - spasi me!'', no ona se nije odnosila konkretno na ovaj tržni, nego na zabranu pušenja na javnim mjestima u BiH. Upozoreno je tada da upotreba duhana predstavlja ozbiljan zdravstveni, ekonomski, socijalni i financijski problem za zemlju. Postotak smrtnosti povezanih sa duhanom u BiH spada među najveće na svijetu.

U BiH svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 ljudi, naveli su organizatori te peticije. Smatraju da djelotvorne mjere zaštite od izlaganja duhanskom dimu, kako ih predviđa Okvirna konvencija o kontroli duhana (FCTC) SZO, zahtijevaju potpunu eliminaciju duhanskog dima iz javnih zatvorenih prostora, da bi se stvorilo okruženje koje je 100% bez duhanskog dima.

https://www.peticija24.com/zabrana_puenja_u_prodajnom_centru_mepas_mostar?uv=18537565&fbclid=IwAR0ZHmkRGrNTxq6myJ24q9IZULYEMb2J7qeNYdaO0JXmuNAsYI8SpLYsU7M

K. Perić, Hercegovina.info