Mostar: Upornu Mostarka uspjela se popisati tek u trećem pokušaju

popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, oprez, popis stanovništva, otkaz, pijanstvo, franjevci, apel, popis stanovništva, popis, Mostar, popis stanovništva, nepravilnosti popisa, kontejner, popisni materijal, popis stanovništva, Hrvati u BIH, neprailnosti, popis, BIH, procjena, popis, Hercegovina, Hrvati u BIH, BIH, popis, neslužbeni rezultati, BIH, pik, oglas, popis stanovništva, zarada, popis stanovništva, isplata, popis stanovništva, bh. hrvati, etničko čišćenje, popis, BIH, rezultati, popis, županije, FBIH, krađa, popis, popis stanovništva, popis stanovništva, poništavanje, objava, službena objava, BIH, popis stanovništva, popis stanovništva, popis stanovništva, popis, BIH, popis, BIH, popis stanovništva
Ovu gospođu koja živi s majkom u mostarskome naselju Žitomislići popisivačica nije željela popisati jer nije bila kod kuće. Nakon nekoliko poziva, popisivačica, ali i njezin instruktor, su odgovorili da je za njih popis okončan 12. listopada!!!

Primjer kao pravilo

Na upozorenje žene kako popis traje do 15. listopada do 21 sat, uputili su je u Gradsku vijećnicu u Mostar da se upiše. Kada se tamo prijavila, poručili su joj da oni ne mogu provesti popis nego da se to mora obaviti na kućnom pragu. Uslijedilo je uvjeravanje, a jedan od ljudi u popisnom povjerenstvu Mostara ju je izveo izvan Gradske vijećnice i popisao te pri tome čak i sugerirao da joj vjersko opredjeljenje i nije toliko bitno. Na kraju je na upit da te podatke pribroje kućanstvu u kojemu je i njezina majka, član povjerenstva upisao na kutijici od cigareta. 
Ovaj slučaj, nažalost, nije izolirana pojava u nizu nepravilnosti o kojima su jučer govorili i predstavnici nevladinih organizacija. Iz PopisMonitora upozorili su da bi zbog velikog broja prijavljenih slučajeva nepravilnosti, valjanost popisa pučanstva, koji sutra službeno završava, mogla biti dovedena u pitanje. 
"Upitna je vjerodostojnost popisa u više od 500 popisnih jedinica i postoji osnovana sumnja je li 20 posto ispunjenih popisnica vjerodostojno. Podaci koji će se dobiti o socioekonomskim karakteristikama, kao i broju stanovnika, bit će bolji od trenutačno dostupnih, ali je i njihova vjerodostojnost upitna", rekao je iz udruge ‘Zašto ne' Dalio Sijah.

Mješoviti gradovi

Objasnio je da je u sklopu projekta PopisMonitor zabilježeno više propusta te da institucije BiH nisu bile pripremljene. 
Sijah je istaknuo i da službene institucije nisu reagirale na kampanje koje su sugerirale građanima da daju neistinite odgovore te pozivale na otvoreno kršenje zakona. Najviše prijava stiglo je iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Srebrenice, Prijedora, Gradiške, Trebinja i Mostara.

Zoran Krešić / VLM