Mostar: U stalni radni odnos prima se 140 prosvjetnih djelatnika

ucionica
Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u cilju rješavanja problema prosvjetnih djelatnika, koji dulji niz godina rade na određeno vrijeme, zajedno s dr. Rašidom Hadžovićem, ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta, a na temelju prijedloga i prioriteta ravnatelja, dao je suglasnost kojom se osnovnim i srednjim školama odobrava raspisivanje natječaja za prijam 140 zaposlenika na neodređeno vrijeme.

Naglašeno je kako je odobravanje prijama nastavak aktivnosti Vlade pokrenutih tijekom 2016. i 2017. godine, kada je u stalni radni odnos primljeno 130 prosvjetnih djelatnika, koji su godinama radili na određeno vrijeme. Ističući kako je obrazovanje u vrhu prioriteta rada Vlade, dr. sc. Nevenko Herceg podsjetio je i ovom prigodom da se za obrazovanje izdvaja najznačajniji dio proračunskih sredstva, odnosno oko 82 milijuna KM.

Obnovljeno dosta škola

- Kroz projekt energetske učinkovitosti obnovljen je velik broj školskih objekata i dvorana za što je izdvojeno više od 10 milijuna KM, a namjera Vlade je obnova svih školskih objekata u HNŽ-u. Također, Vlada je, uz stipendiranje i subvencioniranje smještaja za oko 1650 studenata, u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika osnovnih škola čime dodatno pomaže jedinicama lokalne samouprave izdvajajući za tu namjenu tri milijuna KM godišnje - izjavio je Herceg za Večernji list.

Sva spomenuta izdvajanja ne bi dala očekivani rezultat bez zadovoljnog prosvjetnog djelatnika. Stoga se Vlada, prihvaćajući kolektivne ugovore, obvezala poboljšati materijalni status prosvjetnih djelatnika. Također, Vlada je, pokazujući i na taj način razumijevanje za položaj prosvjetnih djelatnika koji su godinama bili u neizvjesnosti zbog rada na određeno vrijeme, pokrenula potrebne aktivnosti koje će u konačnici dovesti do toga da će 270 učitelja, nastavnika i profesora imati stalno radno mjesto koje će njima i njihovim obiteljima pomoći da s više optimizma i sigurnosti gledaju u budućnost.

Dodatne mjere štednje

Predsjednik Vlade Nevenko Herceg i njegovi suradnici ranije su najavili kako će rast plaća biti uračunat u proračun za iduću godinu te kako će županijska Vlada u Mostaru poduzeti dodatne mjere štednje kako bi osigurala sredstva za ovu namjenu.

Očekuje se kako će županijski proračun za iduću godinu, ali i rebalans ovogodišnjeg, biti uskoro usvojen na Vladi te biti upućen u skupštinsku proceduru.

vecernji.ba