Mostar: U jami Radača pronađen fragment butne kosti

lejla čengić
"U proteklom periodu pronađen je fragment butne kosti za koju postoji sumnja da bi mogla biti ljudska kost. Dio pronađene kosti prevezen je u mrtvačnicu Sutina. Ostale kosti koje su pronađene su životinjskog porijekla", kazala je Čengić.

Prošle godine pronađeni su također dijelovi ljudskih kostiju koji su ekshumirani i nalaze se u mrtvačnici Sutina u Mostaru i nisu identificirani. Ekshumacija iz jame Radača rađena je 2008. godine, kada su pronađeni posmrtni ostaci četiriju žrtva, tri žrtve srpske i jedne hrvatske nacionalnosti.

"Zatim je ekshumacija rađena 2009. i 2012. godine i tada nisu pronađeni posmrtni ostaci. Dakle, ekshumacija iz ove jame rađena je u četiri navrata. Posljedna, koja još traje, počela je u junu prošle godine i traje neprekidno gotovo godinu dana", navodi Čengić.

Istaknula je da je ovo ekshumacija koja najduže traje otkako je počeo proces traženja nestalih osoba i u koju je uloženo najviše sredstava. Do sada su pretražena 53 metra dubine. Planirano je i nastaviti s pretraživanjem dok se detaljno ne ispita da li se u unutrašnjosti jame nalaze posmrtni ostaci.

Ekshumacijom, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.

FENA