Mostar: Sutra predavanje EU zastupnice mr.sc. Ivane Maletić

mr.sc. Ivana Maletić, predavanje, Mostar
...biti održano predavanje EU zastupnice mr.sc. Ivane Maletić naslovljeno EU projekti - od ideje do realizacije.

Na predavanju će istodobno biti predstavljena i knjiga istoimenog naziva izdana početkom tekuće 2016. godine (autori I.Maletić, S Bukovac i drugi, 476. str.) u kojoj su temeljito obrađeni svi aspekti EU fondova, svi operativni programi, a predstavljene su i aktivnosti i vrste ulaganja prihvatljive za financiranje te su dane detaljne upute za pripremu projekata i praćenje njihove provedbe.

Knjiga Ivane Maletić i skupine autora je ozbiljno djelo koje će biti od koristi i konkretne pomoći jer upotpunjuje ovdašnju potrebu za prijenosom znanja predlagateljima projekata, odnosno krajnjim korisnicima novca na bosanskohercegovačkoj i regionalnoj razini.

Nakon predaje aplikacije za članstvo u EU u Bruxellesu tadašnjeg predsjedajućeg BH Predsjedništva dr.sc. Dragana Čovića 15. veljače ove godine pred BiH je dug razvojni put kada je riječ korištenju fondova u EU počevši od Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) pa do budućih bosanskohercegovačkih razvojnih projekata.

Za naučiti povlačiti novac iz fondova Europske unije potrebno je znanje i vještine, a potrebne su i brošure, priručnici i knjige, odnosno literatura kojom se stručno i pristupačno pojašnjavaju mogućnosti korištenja EU fondova, a iskustva susjedne Republike Hrvatske - članice Europske unije mogu nam biti dragocjena.
Prema riječima doc.dr.sc. Mirjane Milićević predstavnice Sveučilišta u Mostaru za IPA fondove, jedino hrvatsko sveučilište u BiH iznimno je zaiteresirano da kao punopravni član europske obitelji sveučilišta bude nositelj nastavnog procesa i izobrazbe kadrova koji će biti zaduženi za rad na EU projektima u gradu Mostaru i Hercegovini jer to svojim akademskim i tehničkim kapacitetima može i želi biti.
BiH kao zemlja pretpristupnica trenutačno sudjeluje u prve dvije komponente IPA-e, pomoć u tranziciji i izgradnja institucija te regionalna i prekogranična suradnja. Trenutačno otvoreni i planirani IPA programi traže žurnu pripremu projekata, od investicijskih, do društveno razvojnih. Sveučilište aktivno sudjeluje u pripremi aplikacije projekata prekograničnog IPA programa Hrvatska-BiH-Crna Gora u sektorima zdravstvene zaštite, zaštite okoliša, turizma i kulture te razvoj poslovnog okruženja. Kroz projekte nastoji ispuniti osnovni cilj, a to je obrazovanje i osposobljavanje kadrova za razvoj gospodarstva. „Projekte nastojimo pripremiti kroz partnerstvo sa institucijama lokalne uprave i gospodarskim subjektima posredstvom Vlade HNŽ-a. Također, na putu za europske integracije Hrvatska nam je glavni regionalni partner i pruža veliku pomoć kroz iskustva koja nam u stižu, u ovom slučaju iz prve ruke, od gđe. Maletić hrvatske zastupnice u EU parlamentu" kazala je dr.sc. Milićević.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije potvrdio je neupitno vladino opredjeljenje za europski put koje je jasno iskazano kako kroz Akcijski plan za provedbu Reformske agende tako i kroz ostale programske dokumente Vlade.

Vlada po pitanju europskih integracija nema dileme. Uz donošenje razvojnih dokumenata koji će služiti i kao programska podloga za korištenje fondova EU, planiramo jačanje institucionalnih kapaciteta te stvaranje uvjeta za kvalitetno apliciranje projekata i korištenje sredstava iz IPA fondova. Za nas su EU projekti od velikog značaja, ne samo u smislu osiguravanja sredstava iz predpristupnih fondova, nego i zbog mogućnosti razmjene informacija i iskustava, zajedničkih akcija na rješavanju istih ili sličnih problema te identifikaciji mogućnosti za zajedničku suradnju i razvoj. S obzirom da su procedure za apliciranje, ali i implementaciju projekata, veoma komplicirane, važno je da kroz što veći broj treninga i edukacija osposobimo kadrove za ovaj ozbiljan i zahtjevan posao. Na tom je tragu i današnje predavanje EU zastupnice Ivane Maletić i iskustva koja će nam prenijeti, a koja će olakšati naš europski put- istaknuo je dr. sc. Herceg dodavši kako europski put BiH nema alternativu, a posebice ovdje u Hercegovačko - neretvanskoj županiji koja je nadomak EU i naslonjena na Mediteran.