FOTO  Mostar: Sramotan odnos 'Grada' prema Industrijskoj zoni

industrijska zona, Mostar

Iako u suštini industrijske zone predstavljaju prostorni pojam u kojem je infrastruktura unaprijed određena i uređena, u gradu Mostaru to nije tako. Uz olakšanje poslovanja i smanjenja papirologije za očekivati je i uređena infrastruktura u cjelini. Uređena željeznica, pristupne prometnice, električna energija, plinovod, vodovod, kanalizacija i telekomunikacije su neke od osnova svake industrijske zone.

Mostarski južni dio, Bišće polje, samoprozvana industrijska zona, je sve samo ne to. Razrovane ceste, nedostatak kanalizacije i odvodnje su neki od glavnih problema koji muči ovaj dio grada. Kanalizacija je misaona imenica jer dobar dio objekata koristi septičke jame. Osim kanalizacije, ni oborinske vode nisu riješene, pa tako umjesto prometnice možemo vidjeti nepregledne lokve, koje se često protežu stotinama metara, i to očito nikom ne smeta.

Neasfaltirani prilazi tvrtkama i kolotrazi su obilježja ovog dijela grada. Posebno kritično je kod Avijatičarskog mosta, gdje vozila uslijed velikih oborina, prometuju preko parkinga susjedne firme, i tako već godinama.

Čitamo o raznim vijestima u kojima se u našoj okolini promoviraju poslovne i industrijske zone, mi ćemo i dalje živjeti u nadi i očekivanju da će naši odgovorni napokon povesti malo više brige o NAŠEM Bišće polju i nesuđenoj poslovnoj zoni koju ovaj grad zasigurno zaslužuje.

Josip Džalto