Mostar: Sedam godina nametnutog Statuta

Tijekom sedam proteklih godina u praksi su se pokazale sve njegove dobre strane kao i manjkavosti , kojih je kud i kamo više od dobrih strana.

Također, i danas pojedine političke stranke traže njegovu promjenu ili ukidanje, dok duge, poput noja u pijesku, ponavljaju kako je on dobro rješenje za Mostar. Istina, neke stranke, ovisno od trenutka, prije svih SDA, mijenjali su svoje mišljenje o njemu.

HDZ BiH, prilikom njegova donošenja, kao i je danas, protiv je oktroiranog Statuta kakav je nametnuo Ashdown. Prije svega što je šest bivših općina postalo šest izbornih područja. Vrlo mali broj protjeranih Hrvata vratio u svoje stanove i kuće na istočnoj strani grada, odnosno područje koje sada čine tri izborna gradska područja Stari Grad, Jugoistok i Sjever. Temeljem te činjenice stranke s hrvatskim predznakom s tih izbornih područja ne mogu osigurati više od jednog iii dva vijećničkog mjesta, od 9 koliko ih se biraju u Gradsko vijeće.

HDZ i danas ustrajava na promjeni Statuta. SDA brani nametnuti Statut kao dobar politički okvir u Mostaru, ali ne žele da se on primjeni u gradovima gdje su Bošnjaci većina, Tuzli, Sarajevu, Bihaću, Travniku, Zenici. Ono što se želi i čuva za sebe u Mostaru ne želi se Hrvatima dati u drugim mjestima. Takva politika se vodi i na razini Federacije BiH, a posljedice su vidljive i politička kriza koja već pet mjeseci potresa zemlju. Ako je ikada i prestala, osim što je njezin intenzitet različit.

SDA je promijenio svoj stav o Statutu. Prije sedam godina SDA nije želio promjenu zadržavanje administrativne podjele i prema ratnim crtama. Najradikalnija je bila predsjednica Gradskog odbora SDA Fatima Leho. Koja se tada pozivala na rahmetli Aliju Izetbegovića koji je stav stranke da grad treba biti organiziran u šest gradskih općina uz jače ingerencije Gradske uprave.

I danas vječiti predsjednik GO SDA Mostara Zijad Hadžiomerović stajališta je da integracija nije puno dobroga donijela. S tim se dijelom možemo složiti. Jer ukidanje općina stvorilo je nepovjerenje između dva naroda, a ono je vidljivo i danas.

Neusvajanje urbanističkih planova, strategije razvoja grada, nepostojanja jasne vizije njegova razvoja te tmurna mostarska svakodnevnica i trvenja najbolji su dokaz za to. Bolja opcija sigurno je bila dvije općine i gradska uprava.

Recimo gradske općine Mostar - Stari grad i Mostar- Novi grad. Svi zadovoljni, administracija smanjena, manji troškovi za porezne obveznike, građane, proračuni bi se usvajali bez problema, birali načelnici i gradonačelnici na izravnim izborima kao i u svim ostalim gradovima u BiH, a ne pravila farsa i ruglo kao što je to bilo prije dvije godine. I što se dobilo, sve je opet na istom.

Za razliku od SDA i HDZ-a, OHR je po pitanju Statuta ostao dosljedan u svojoj nedosljednosti. Na njih više ni ne vrijedi trošiti riječi. Jer bila je to samo gomila europskih, dobro plaćenih birokrata, koja je s manje ili više umijeća prodavala maglu i ponavljala mantru kako je sve što čine na dobrobit Mostara i njegovih građana. Hvala i nikada se više ne vraćajte.

monet.ba