Mostar: Romi sve više shvaćaju važnost obrazovanja, djeca spremna za integraciju u društvo

romi, Mostar

Sa ciljem uključivanja – inkluzije i što bolje socijalizacije romske djece u obavezno osnovno školovanje, Grad Mostar i Centar za psihološku podršku Sensus zajedno realizirali su višegodišnji projekt za romske učenike pod nazivom „Obrazovanje za sve“.

Kroz projekt su postignute značajne promjene u osnovnom obrazovanju Romskih učenika i razini svijesti kod roditelja o važnosti osnovnoškolskog obrazovanja. Roditelji mnogo bolje razumiju važnost obrazovanja, više su motivirani da šalju djecu u školu i ostvaruju bolju saradnju s nastavnicima i školskim osobljem.

U ovom trenutku svi romski učenici iz naselja obuhvaćenih projektom pohađaju osnovnu školu. Više od 64 učenika su uključeni u program obrazovanja, uz mogućnost dodatne podrške u učenju.

Velikim uspjehom smatramo činjenicu da ni jedan romski učenik u projektu nije napustio školovanje u zadnje dvije godine implementacije projekta.

Iako ne postoje službeni statistički podaci o romskim učenicima u srednjim školama u Mostaru, praksa nam pokazuje da je taj broj jako mali. Pozitivni pomak u prihvaćanju i integraciji Roma ne samo u osnovnoškolskom već i u srednjoškolskom obrazovanju govori nam to da su u posljednje dvije godine svi romski učenici iz projekta nakon završetka osnovnog obrazovanja upisali srednju školu.

Kroz trajanje projekta svim korisnicima projekta bili su osigurani besplatni školski udžbenici, kao i mogućnost redovnog obroka u školi organizovanog u sklopu Produženog boravka koji je bio besplatan za sve romske učenike. Ovo je također utjecalo i na motivaciju roditelja i učenika da redovno pohađaju nastavu jer u praksi većina roditelja živi u jako teškoj materijalnoj situaciji i ne mogu svojoj djeci omogućiti potrebne uslove za pohađanje nastave.

Uspjeh projekta je prepoznat i od strane Europske komisije i u 2017.godini nagrađen sa Europskom nagradom za integraciju Roma u europske procese proširenja, s ciljem unapređenja uloge civilnog društva i ukazivanja na odlučnost i posvećenost Europske Unije procesu socijalne inkluzije - EU Roma Integration Award for the Western Balkans and Turkey.

Korisnici projekta su djeca i roditelji iz naselja Karašebeš, Bišće Polje kao i drugih naselja u kojima žive Romi, Salakovac i Bijelo Polje.

Projekt je financiran od strane Roma education fund-a uz sufinanciranje od strane Grada Mostara.

Partneri: Udruženje Roma Neretva, Osnovna škola Bijelo Polje, Osnovna škola Mustafa Ejubović-Šejh Jujo, Dječiji vrtići „Ciciban“ Mostar.