Mostar: Postavlja li se novi trend u kojemu je 'in' biti pristojan?

Mostar, žućin , aktivizam

Na nekoliko lokacija u Mostaru jutros su osvanuli neobični žuti letci koji, na nešto drugačiji način od onih koje smo dosad navikli gledati, prijekorno upozoravaju na elementarni bonton i manire nadahnuti idejom ostvarenja i očuvanja zdrave i čiste životne sredine, okoliša i ljudske svijesti o istom.

U pitanju je relativno mlada građanska inicijativa ekološko-pacifističko-socijalne naravi koja korijen ima u Istri i otud se širi vrtoglavom brzinom pa je tako, pored hrvatskih gradova, ali i daleke Irske, dosegla i do našega Mostara kojemu bi, složiti ćemo se, dobrodošao neki superheroj da naše životno okruženje zaštiti od kreativaca koji smeće ostavljaju po našim ulicama, od beskrupuloznih vozača koji zauzimaju parking mjesta osobama s invaliditetom, bahatih vlasnika pasa koji drugome na brigu ostavljaju sve što proizvedu njihovi ljubimci, delinkvenata koji lome klupe u parku i brojnih drugih nerazvijene svijesti o zajedničkom.

„Žućin“ aktivizam djeluje preventivno upravo na svijest sugrađana, te kao svojevrstan obrazovni materijal, kako bi se u korijenu nastojalo izbjeći gomilanje problema komunalne, ekološke, socijalne i druge srodne naravi kada je već kasno i sva energija odlazi na bavljenje rješavanjem nastalog problema.

Naime, „Žućo“, lako uočljiv zbog svoga dizajna, obično je diskretno postavljen uz ugroženije lokacije, a sadrži pitanje i nudi nekoliko odgovora od kojih niti jedan nije (ili ne bi smio biti) „prihvatljiv“ (pr. „Ti koji bacaš smeće, zašto to činiš? – Zato što sam idiot“ i sl.) te time tako pomaže svakom od nas da zaista sam u sebi odgovori i uvidi sebičnost svoga čina. Povratne informacije su više nego pozitivne, a u „Žućo“ pokret uključuje se sve više građana koji na ovaj način daju sudjeluju u zajedničkom stvaranju ljepšeg sutra.

Pokret je otvoren za sve („Jer „Žućo“, to smo svi mi“, kako navode) i svi su pozvani, a matična baza je, barem zasad, facebook stranica jednostavnog naziva „Žućo“. Osim niza fotografija sa lokacija koje možete vidjeti, na stranici postoje linkovi s kojih je moguće preuzeti letke kako bi ih sam korisnik mogao ispisati na plastificiranom žutom papiru i postavljati i tako se uključiti u ovu rastuću zajednicu.

Nadamo se da će Mostar pokazati svoju gostoljubivost i prema dobroćudnom, ali odlučnom „Žući“ koji je očito spreman pomoći njemu.