Mostar ponovno pod policijskom opsadom

Slično kao kod svih utakmica visokog rizika policija će pojačati kontrole na širem gradskom području, te neće dopustiti kontakte navijačkih skupina i eskalaciju bilo kakvog vida nasilja, kazao je Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uprave Mostar.

Crte razgraničenja

Dnevni list podsjeća, nakon prvih utakmica između istih takmaca, u Mostaru su izbili, srećom, manji incidenti kada je 150 do 200 većinom maloljetnika bocama i kamenjem napalo pripadnike policije koji su se nalazili na kružnom toku Rondo. Međutim, policija je brzom akcijom nerede smirila u začetku, tako da nije bilo veće eskalacije nasilja. Veći incident izbio je u Rami, gdje su se fizički obračunali navijači Hrvatske i BiH, a jedna osoba zadobila je teže tjelesne ozljede.

- Policija će posebnu pozornost i ovaj put posvetiti dijelovima grada gdje navijačke skupine mogu doći u kontakt. Na terenu će biti dovoljan broj policajaca koji će se brinuti za očuvanje javnog reda i mira, istaknuo je Jelonjić.
Mostarska policija ponovno je apelirala na sve navijače da mirno i dostojanstveno navijaju te se suzdrže bilo kakvih incidenata.

Poziv na mir i dostojanstvo

Jelonjić navodi kako policija zasigurno neće dopustiti bilo kakve incidente, te će uporabiti sve moguće zakonske mjere kako bi sačuvala sigurnost građana i njihovu imovinu.

- Nakon utakmica u petak imali smo jedan incident koji smo u začetku uspjeli spriječiti i nismo dopustili da stvari izmaknu kontroli. Za sada nemamo nikakvih najava mogućih nereda, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, naglasio je Jelonjić. Prema tome, tijekom sutrašnjeg dana možemo ponovno očekivati brojne policijske snage diljem grada na Neretvi, a svi građani se nadaju kako će sutrašnji dan proći bez ijednog incidenta kako Mostar nakon ovakvih sportskih događaja ne bi punio stranice crne kronike, te kako se nesretna 2008. više nikada ne bi ponovila nigdje u BiH.

Navijački neredi

Nakon utakmice Europskog prvenstva 2008. između Hrvatske i Turske u Mostaru su izbili veliki navijački neredi u kojima je sudjelovalo čak oko 2000 huligana. Policija je na mostarske ulice morala izvesti i borbeno vozilo, te je tek nakon nekoliko sati rušilačkog pohoda divljih hordi uspjela obuzdati nerede. Epilog nereda bilo je 16 ozlijeđenih policajaca i četiri izgrednika, oštećena su četiri policijska vozila i jedno specijalno borbeno policijsko vozilo, a načinjena je velika materijalna šteta, privedeno je 16 osoba. Velikih nereda bilo je i u Čapljini, Stocu, Neumu i Čitluku, ali i diljem Srednjobosanske županije - Vitez, Bugojno, Travnik i Novi Travnik.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list