Mostar: Plaća nema, a kad će biti – ne zna se!

štrajk, šume herceg bosne, ŠUME, šume herceg bosne, sadnja, Kupres, sječa šume, ŠUME, šume herceg bosne, Konjic, Hercegbosanske šume, ŠUME, šume herceg bosne, stečaj, ŠUME, sječa šume, uprava, Hercegbosanske šume

...neriješena pitanja, te su krajnje nezadovoljni svim događanjima i funkcioniranjem JP "Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar". Kažu da se njihov glas sustavno zanemaruje i ignorira.

Radnici pod stresom

Radnici svakodnevno dolaze na posao pod stresom, gledajući kako se njihova tvrtka urušava. Pat pozicija u u kojoj se nalazi tvrtka, zbog neusvajanja propisa iz oblasti šumarstva i nemogućnosti gospodarenja državnom šumom i šumskim zemljištem, stvorili su ovisnost isplate plaća radnicima o „dobroj volji" Vlade HNŽ-a i transferu sredstava za plaće radnicima iz namjenskih sredstava proračuna.

„Agonija radnika je započela od 1.6.2016.godine, od kada plaće i doprinosi kasne. Radnicima nisu isplaćene tri neto plaće, doprinosi nisu uplaćeni već 6 mjeseci iako su im plaće umanjenje početkom lipnja za čak 20%. Uprava društva i direktor Trpimir Jelić pokazali su spremnost samo prilikom umanjenja plaće radnicima, ali nije pokazala nikakvu aktivnost glede redovite isplate plaća kao i funkcioniranja društva," kažu radnici ovog hercegovačkog poduzeća.

Pisma bez odgovora

Tvrde da su o stanju u JP"Šume Hercegovačko-neretvanske „d.o.o. Mostar, redovito informirali predstavnike vlasti i tijela upravljanja tvrtkom, ali da nikakvog jasnog odgovora od nadležnih nisu dobili. Oni su u više navrata dopisima od 06.03.2017. godine tražili rješavanje njihovih problema od premijera Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega i nadležnog ministra Donke Jovića. Ista pisma su pisali i organima Uprave. Uz isplate plaća zaposlenih u društvu, radnici traže i iznalaženje trajnog i održivog funkcioniranja društva, očekujući konkretne prijedloge od nadležnih kako bi mogli krenuti u razgovore. No, kako tvrde, konkretnog odgovora od njih nema.

U svojim zahtjevima konkretno traže uplatu plaća i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, donošenje akata i propisa kojim će se omogućiti funkcioniranje i poslovanje JP"Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar ili definiranje financijske konstrukcije društva za 2017. i 2018.godinu, uplatu regresa sukladno propisima za 2017.godinu, ukidanje i povrat umanjenja plaće od 20% od 1.6.2016.godine, za kojeg radnici smatraju da je nezakonito i suprotno ugovorima o radu.

Problem se ‘rješava"

Komentirajući aktualnu situaciju u ovom poduzeću direktor Trpimir Jelić je u izjavi za Dnevni list potvrdio da je „financijska situacija teška". Također je kratko rekao „da se ukupna situacija teško rješava, da ne zna kada će se riješiti, ali da očekuje isplatu plaća svaki dan". Aktualni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko - neretvanske županije Donko Jović pod čijem nadležnošću se nalazi ovo poduzeće za Dnevni list kaže da „će se u ovom tjednu znati kada će biti isplaćene plaće".

Ni jedan ni drugi nisu željeli detaljnije komentirati ukupnu situaciju u ovom poduzeću, dok su uposlenici poduzeća ukoliko ne bude skorog rješenja problema, upozorili da su spremni pokrenuti sve potrebne radnje i procese za ostvarivanje svojih prava. G.S.