Mostar: Obrana zatražila oslobađajuću presudu za Milu Puljića

mile puljić
Branitelj Davor Martinović je rekao kako ne zna da li je optužen Puljić, Hrvatsko vijeće obrane (HVO) ili netko treći.

- Ni detaljnom analizom svih provedenih dokaza nisam uspio utvrditi čime je to Optužba pokušala dokazati da je moj branjenik počinio zločin protiv čovječnosti - kazao je Martinović.

Po njegovim riječima, Tužiiteljstvo BiH tvrdi da je postojao široki i sustavan napad na području Mostara i uzima rješenje ovog suda o utvrđenim činjenicama, a "nakon detaljne analize rješenja utvrdio sam da se to nigdje ne navodi".

- Imam dojam da Tužilteljstvo BiH samo pobrojava materijalne dokaze, ali da ih ne dovodi ni u kakvu vezu s djelom - rekao je Martinović.

Budući da se u optužnici navode napadi na Armiju Bosne i Hercegovine (ABiH), Martinović je kazao da je 9. svibnja 1993. godine HVO samo uzvraćao na napade, a da 30. lipnja 1992. nigdje nije utvrđeno da je Druga bojna brigada HVO-a, koja je bila pod zapovijedi Puljića, sudjelovala u tom napadu.

Tužiteljstvo tereti Puljića da je, u svojstvu zapovjednika Druge bojne brigade HVO-a, počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara. Prema optužnici, Puljić je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su uhićeni i zatvarani u zatvore i logore, te odvođeni na prinudne radove na prvu crtu fronta i u živi štit.

Obrana je napomenula kako iskaz vještaka Zemira Sinanovića smatra "plodom otrovne voćke" jer, kako su naveli, nije ispunio glavne kriterije da bi mogao biti vještak, a to su nepristrasnost i stručnost.

- Netko tko je bio aktivni sudionik ratovanja između HVO-a i ABiH, ne može biti nepristrasan. A kad govorimo o stručnosti, njemu se vojni instinkt, izgleda, probudio tek kasnije, jer je iz Jugoslovenske narodne armije (JNA) izašao kao obični vojnik - pojasnio je Martinović.

Na kraju izlaganja zamolio je Sudsko vijeće da sudi na temelju provedenih dokaza i da donese jedinu moguću presudu, a to je, kako je rekao, oslobađajuća.

Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo je za 16. svibanj, javio je BIRN BiH.Fena