FOTO  Mostar: Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down sindrom, Svjetski dan sa Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom se obilježava 21.03. , što simbolično predstavlja jedan dodatni kromosom na 21.paru tj 3 kopije 21.kromosoma koji je jedinstven za osobe s Down sindromom.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osoba s down sindromom je buđenje svijesti i razumjevanja javnosti kako bi se osobama s Down sindromom poštovala zajamčena prava i poboljšao položaj u društvute pružila prilika da se realiziraju kao punopravni članovi zajednice.

Stoga je moto ovogodišnjeg obilježavanja 'MOJ GLAS SE ČUJE' .

Vođeni tim motom u suradnji sa CM-om na područiju čitave BiH,Udruga za Down sindrom Mostar, Život sa Down sindromom Sarajevo, Down MI i VI Banja Luka, roditelji iz Bihaća organiziramo volonterski rad za tridesetak naših članova tj.osoba sa Down sindromom koji će biti na raspolaganju kupcima za pomoći savjet pri kupoviniu svim poslovnicama CM-a u Mostaru u ulici Dubrovačkoj, Stjepana Radića i Fejićevoj te u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.
Cilj podizanja svijesti društvao pravu na rad osoba s Down sindromom, jer žele biti korisni građani u svojoj okolinii zajednici kao i druge odrasle osobe.


Nažalost , kod nas, poslije završene srednje škole osobama s Down sindromom se ne nude nikakve mogućnosti zapošljavanja. Moramo naglasiti da je u BiH samo jedna osoba sa Down sindromom stalno uposlena da se u pojedinim županijama oduzima radno pravo osobama s Down sindromom .

Pozivamo vas da posjetite danas poslovnice u Mostaru i uvjerite se u Mogućnosti osoba s Down sindromom .

Kako je danas bili u prostorijama Udruge za Down sindrom Mostar pogledajte u našoj GALERIJI.

HERCEGOVINA.info