Mostar: Na Vojnom groblju nema cvijeća i upaljenih svijeća

vojno groblje

Dok su groblja širom svijeta proteklih dana, u povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, bila preplavljena onima koji su posjećivali grobove svojih najmilijih, na Vojnom groblju u Mostaru nije bilo upaljenih svijeća niti položenog cvijeća.

Za takozvano Austrijsko groblje u naselju Bišće Polje u južnom dijelu Mostara brojni stanovnici najvećeg grada na Neretvi i ne znaju da postoji.

Posljednje je to počivalište vojnika Austro-Ugarske monarhije, koje, prema pisanim dokumentima, datira iz 1890. godine. Na tom mjestu su sahranjivani i brojni austrijski i njemački vojnici stradali u Prvom, ali i u Drugom svjetskom ratu.

Na ovom zaboravljenom mjestu sjećanja, svojevrsnom svjedočanstvu burnih povjesnih događaja, među stotinama grobova su i oni brojnih austrijskih civila koji su svojim sudbinama bili vezani uz Mostar.

Poznato je da je tu sahranjena Jozefina Pichler, supruga Antona Pichlera, poznatog profesora mostarske Gimnazije. Također, tu je ukopan i Anton Fojerewitz, koji je kao ljekar radio u mostarskoj bolnici, ali i brojni drugi eminentni građani.

Uz austrijske i njemačke vojnike, na tom groblju su sahranjivani i partizani i njihova su grobna mjesta odmah na ulazu s lijeve strane – govori za Avaz poznati mostarski kroničar i publicist Šemsudin Zlatko Serdarević.

Ističe kako je nedugo nakon posljednjeg rata fotografirao ovo groblje, koje je decenijama zapušteno i devastirano, dok su s brojnih grobnica pokradeni razni ukrasni predmeti, koji su se mogli prodati na otpadu. Vidljivo je to bilo i tijekom naše jučerašnje posjete ovom mjestu.

Serdarević kaže da su brojni pojedinci i organizacije, koji s vremena na vrijeme očiste groblje, ukazivali na njegovu važnost i apelirali na nadležne da se zaštiti i spriječi daljnja devastacija, ali se to, ističe, nije dogodilo.