Mostar: Još uvijek nepoznat uzrok pada dizalice

Inspektori su, kako doznaje DL, odmah na stranu odvojili radnike i ostale ljude koji su se nalazili na gradilištu. "Trebali ste odmah zvati policiju", govorili su inspektori odgovornima za izvođenje radova. Naime, policija je za pad dizalice, pri čemu su dvojica radnika ozlijeđena, doznala od novinara.
Vještaci na terenu

Nakon učestalih novinarskih poziva, policija je odlučila vidjeti o čemu se radi. Kako doznaje DL, policajci su u subotu popodne pregledavali dizalicu, slikali su mjesto gdje je dizalica pala, te su obavljali očevid. "Mene je o svemu obavijestila policija. Pozvali smo dvojicu meritornih vještaka te smo izišli na mjesto događaja", rekla nam je jučer dežurna tužiteljica. Prema njezinim riječima, dizalicu su pregledali inspektor zaštite na radu i vještak za metalne konstrukcije, obojica stalni sudski vještaci. "Sada čekamo njihove nalaze", dodala je. Još se ne zna zašto je dizalica pala. Podsjetimo, građevinski radnik tvrtke Hering, Nevenko Ljubić pukom je srećom preživio pad s dvadesetak metara visine kada se velika dizalica srušila na gradilištu sportske dvorane u naselju Centar 2 u Mostaru. Ljubić je sjedio u kabini dizalice na visini od 20 metara kada se dizalica prelomila u podnožju. Dizalica s kabinom je počela padati i udarila je snažno u istočni zid gradilišta. Potom je skliznula i zaustavila se na tlu gradilišta. Ljubić je ostao zatočen u kabini pod ruševinama i odmah su mu u pomoć pritrčali kolege s gradilišta. Osim Ljubića, stradao je i radnik koji se nalazio u blizini kada je dizalica pala. Od siline udarca jedan kamen je odletio i pogodio ga u glavu. Zadobio je posjekotinu koja je sanirana s dva šava.

Tri eventualna uzroka

Zlatko Čerkez, tehnički direktor Heringa, jučer nije mogao reći što je uzrokovalo nesreću. "Nemam vam što reći, ništa se još ne zna", rekao je Čerkez. Kako doznajemo, odgovorni ljudi na gradilištu nisu zvali policiju vodeći se logikom da nitko nije teže nastradao, te da nije načinjena veća šteta. Jedina šteta je načinjena na dizalici. Edin Prašo, ravnatelj Agencije za izgradnju Kulturno-sportskog centra Mostar, jučer nam je rekao da mogu biti tri eventualna uzroka nesreće. Prema njegovim riječima, prva opcija je moguć zamor materijala od kojeg je dizalica bila sastavljena, druga opcija je ljudski čimbenik, a treća opcija je preopterećenje. Vještačenja će nastaviti sudski vještaci, a na odgovor je li zakazala tehnologija ili čovjek, moglo bi se čekati duže vrijeme.

Piše: I. Herceg / dnevni-list.ba