Mostar: Glavaš i trojica zatvorenika premješteni na odjele gdje im je ugrožena sigurnost

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš

...pismeno su se jučer obratila predsjedniku Federacije BiH te ministrima pravde BiH i FBiH koje su zamolili da u što kraćem mogućem roku pošalju nadležne inspekcije u tu ustanovu.

U HDSSB-u ZABRINUTI

"Zabrinuti smo za njegovu sigurnost te tražimo da mu se ona jamči. Ne vidim razloga ovako neravnopravnom i selektivnom postupku. Inzistirat ćemo da nadležne inspekcije istraže ovaj događaj", kaže predsjednik HDSSB-a, dr. Vladimir Šišljagić. Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić poručuje: "HDSSB iskazuje najozbiljniju zabrinutost, ne samo za sigurnost, već i za život hrvatskog generala Glavaša. Zabrinuti smo jer je na ovako grub i neopravdan način premješten iz odjela u kojemu je, upravo iz sigurnosnih razloga, do sada bio, na odjel znatno niže razine sigurnosti. Tim više što pouzdano znamo da je u petak u zatvorskom krugu u pola bijelog dana i uz nazočnost policajca brutalno pretučen novopristigli zatvorenik. Nećemo dozvoliti da heroj Domovinskog rata, nakon što je u Hrvatskoj kao žrtva političkog progona nevin presuđen, u BiH bude žrtva maltretiranja."

Do pobune četvorice zatvorenika koji su, iz sigurnosnih razloga dosad bili smješteni u posebnom odjelu, došlo je nakon što su Đuliću uputili zahtjev za inspekcijom, a on ga je odbio proslijediti nadležnom ministarstvu. Nakon što su o svojoj situaciji izvijestili medije u BiH, Đulić ih je razmjestio u druge odjele. "Rekao nam je - pa neću valjda tužiti sam sebe. Ne želimo govoriti u medijima, ali rekli smo mu da ćemo se oglasiti ogluši li se na naš zahtjev", telefonski je poručio jučer Glavaš.
Priča je počela u petak, kada je iz Zenice stigao novi zatvorenik, Mladen Džidić, osuđen zbog okrutnog ubojstva. Isti je dan pretučen i prebačen na drugi odjel, a nakon pobune zatvorenika iz tog odjela, privremeno je smješten u "stacionaru". U ponedjeljak, kaže četvorka, Đulić ga je pokušao smjestiti u njihov odjel na što su oni izrazili nezadovoljstvo, s obzirom na to da je riječ o osobi koja je, kako se navodi, bila umiješana u sukobe s ostalim zatvorenicima i česta je meta određenih kriminalnih klanova. "U utorak oko 11 sati Đulić je krajnje nekulturno i protivno svim pravilima službe upao u naše odjeljenje te drsko i bezobrazno naredio da se on useli, a da će nas četvoricu sa svim našim stvarima razbacati po zatvoru ako ga ne prihvatimo. Nismo željeli pristati na takvu prijetnju, već smo tražili da se preko službi KPZ-a Mostar obavijeste nadležne inspekcije Ministarstva pravde. Đulić to nije dozvolio", stoji u dopisu četvorke.

Oko 15 sati o svojoj su situaciji obavijestili novinare u BiH, a već nakon 16 sati "razbacani" su po drugim zatvorskim odjelima. U izjavama novinarima iz susjedne države Glavaš kaže kako o Džidiću ne zna ništa, dodaje kako je dužnost Uprave proslijediti zahtjev zatvorenika ministarstvu te ističe kako osobno nije opterećen bilo kakvim međunacionalnim odnosima u BiH. No, za zamjenika ravnatelja kaže kako maltretira Hrvate. Tako i dopis predsjedniku Federacije i spomenutim ministrima zaključuje njegova izjava: "Pozadina takvog ponašanja Tahira Đulića je čisto šikaniranje i neskrivena patološka nesnošljivost prema zatvorenicima hrvatske nacionalnosti, koju iskazuje prema svim zatvorenicima hrvatske nacionalnosti koji su presuđeni za kazneno djelo ratnog zločina.

"M.Mihaljević/glas slavonije