FOTO  Mostar domaćin međunarodne konferencije o prevenciji i borbi protiv financijskih nepravilnosti

Mostar, ipa konferencija
Po riječima Slađana Topuzovića, savjetnika pri Direkciji za EU programe Regije Abruzzo i eksperta za zemlje Balkana, ova konferencija prva je takve vrste koja se održava u BiH, a njezina tema jako interesantna kao bi se uočilo koje su to zapreke i nepravilnosti koje na neki način mogu otežati nadoknadu troškova ili provođenje prijavnih programa na teritoriju Europske unije.
- Ova konferencija je jako bitna i zbog toga što se često zna dogoditi da se mnogi projekti na području BiH zaustave na lokalnim razinama, a danas ćemo vidjeti koji su to eventualni problemi koji bi se pri Europskoj komisiji mogli riješiti u suradnji s Vijećem ministara BiH - kazao je Topuzović. Naglasio je kako problemi zbog kojih se zaustavljaju projekti mogu biti različiti od administrativnih i tehničkih do "zlonamjernih".
Direktorica upravljačkog tijela Programa IPA Adriatic CBC Paola Di Salvatore u izjavi za medije je kazala kako BiH jako dobro upravlja sredstvima iz Europskih fondova te kako će se tijekom konferencije sagledati može li se upravljanje sredstvima još poboljšati i ubrzati kako bi se i na taj način BiH približila putu ulaska u EU. Kako je naglasila Di Salvatore, konferencija je značajna, ne samo za lokalnu zajednicu, već za sve čimbenike koji žele u budućnosti da se priključe projektima Europske unije. Di Salvatore je kazala kako će nakon konferencije obići strukture i gradilišta koja se grade iz sredstava IPA fondova kako bi se osobno uvjerila do kojeg stupnja su došli radovi.
- Jako sam sretna da su sredstva iz EU završila na području grada Mostara i ove države. Projekti koji se trenutno izvode odnose se na izgradnju hidrometeorološke zaštite od poplava, obnovu kulturnog i povijesnog centra na Buni kod Mostara, na zaštitu od požara i projekt kojim je predviđeno proširenje mostarske zračne luke i kupovinu vozila hitne pomoći na plinski pogon - kazala je De Salvatore.
Domaćin konferencije, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je njezinu važnost za Mostar i za BiH budući da sve ono što se trenutno radi u BiH ima veze s približavanjem BiH Europskoj uniji. Približavanje Europskoj uniji ne odnosi samo na uređenje države na administrativnoj razini, već se odnosi i na uređenje države kako bi se popravio život građana, istaknuo je on.
- Mi radimo projekte sa sredstvima Europske unije kako bi se uvjeti življenja u BiH popravili. Cilj je prije svega da se sva ona sredstva koja BiH dobije na putu približavanja EU i iskoriste, a sredstva se mogu iskoristiti samo ako imamo ljude koji su dobro educirani. Pravilan utrošak sredstava iz europskih fondova kao i pravilna kontrola daju mogućnost nekada i za dodatnim sredstvima, sredstva treba iskoristiti a ne dozvoliti da projekti ostanu nezavršen, a sredstva povučena - kazao je Bešlić. Kao negativno ocijenio je činjenicu da se znalo dogoditi u BiH da su bila odobrena novčana sredstva za neke projekte, ali oni nisu realizirani pa su sredstva povučena.
- Nadam se kako ćemo danas biti dobar domaćin i pouzdan partner. Svjesni smo da je naše područje vrlo često percipirano kao područje gdje nema dovoljno odlučnosti da se dosljedno primjenjuju i provode pravila Europske unije. Danas je prigoda da analiziramo i pomalo razbijemo te stereotipe. Analizirat ćemo ono što je do sada učinjeno kroz jednu argumentiranu raspravu - kazao je u izjavi za medije predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.