Mostar: Dolazi 3150 brucoša koji čine “vojsku” od 16.000 studenata

...Veliki broj njih prvi put odlazi iz obiteljskoga doma, a profesori, uprave i ostalo osoblje dočekuju još jednu generaciju koju treba pripremiti za život te će im uz edukciju biti i svojevrsna potpora u životima. Mostarsko Sveučilište, jedino u kojemu se nastava odvija na hrvatskome jeziku u BiH, i ove godine bogatije je, punije, raznovrsnije za nove studente, brucoše njih oko 3150, što zajedno s kolegama s ostalih godine čini jednu pravu "vojsku" od 16.000 mladih ljudi. Uz to bogatije je za nove studijske grupe po čemu je jedna od najrazvijenijih visokoškolskih ustanova u BiH i regiji.

50 studija

- Ove godine na mostarsko Sveučilište će stići oko 3150 novih studenata. U odnosu na prošlu godinu, imamo nešto veći broj brucoša. Najviše studenata dolazi iz HNŽ-a, a ima ih iz svih županija Federacije te iz Republike Srpske. Evidentan je i veći broj upisnika iz Republike Hrvatske, prvenstveno zbog većeg izbora na našem sveučilištu - rekao je dr. Vojo Višekruna, prorektor za nastavu. 
Nastava se odvija po preddiplomskim, diplomskim, poslijediplomskim i stručnim studijima, a organizirana je kroz 50 različitih studija, 46 smjerova i 70 studijskih skupina. Uz Mostar nastava se odvija i u Vitezu, Kiseljaku, Orašju, Livnu i Žepču, što je i razlog zašto veliki broj studenata iz većinskih hrvatskih županija, ali i iz RH bira ovo sveučilište.

Svečanost

Početak akademske 2013./2014. godine Sveučilišta u Mostaru svečano će se obilježiti danas u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 10 sati. Tom prigodom studentima i nastavnicima prve godine svih fakulteta i akademije obratit će se rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorović. Studenti će se također upoznati s rasporedom sastanaka s pročelnicima studija u kampusu Sveučilišta koji će se održati nakon ovog svečanog otvaranja. 
Inače, Sveučilište u Mostaru čini deset fakulteta s jednom akademijom te devet instituta. U sklopu ovoga sveučilišta je i knjižnica te Studentski centar.

VLM