Moguće povoljno kreditiranje Zračne luke Mostar i brze ceste Mostar- Široki Brijeg- Grude

Zračna luka Mostar
...gdje su razmjenjivana iskustva između SEETO Bosne i Hercegovine u oblasti prometa i prometne infrastrukture, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Fokus razgovora je stavljen na postignuti napredak provedbe „connectivity reform measures" 2016/2017, kao i projekata za sve dionice na SEETO osnovnoj i sveobuhvatnoj mreži, te realizacija prometne politike i strategije u Bosni i Hercegovini.

Dalipagić je istaknuo da i dalje najveći izazov ostaje osiguranje financijske potpore za područje prometa u Bosni i Hercegovini, odnosno za izgradnju prometne infrastrukture, jer je ona neophodna i uvijek nedovoljna, prvenstveno zbog stanja prometne infrastrukture u BiH.

"Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je nositelj aktivnosti na vođenju pregovora radi zaključivanja Ugovora o osnivanju Prometne zajednice Jugoistočne Europe između Europske unije i: Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, što je najvažnija aktivnost za ovo ministarstvo za 2017. godinu. Cilj Ugovora je stvaranje Prometne zajednice u području cestovnog, željezničkog, unutarnjeg vodnog i pomorskog prometa, kao i razvoj prometne mreže između Europske unije i strana potpisnica Jugoistočne Europe", naglasio je Dalipagić.


Predstavnici prometnog sektora u BiH s predstavništvima SEETO tajništva

Naglašena je potreba poboljšanja komunikacije između nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini sa SEETO-om kako bi se na ispravan način prenijeli podaci o napretku Bosne i Hercegovine u realizaciji preuzetih obveza.

U ime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je izražen interes da se preispitaju i ažuriraju podatci na SEETO mreži, pa je u vezi s tim najavljena namjera Ministarstva da preko svojih predstavnika u SEETO-u na današnjem sastanku najave kandidaturu za nove projekte na SEETO mrežu. Prije svega, tu se misli na kandidiranje Međunarodne zračne luke Mostar, Jadransko-jonskog koridora kroz Bosnu i Hercegovinu od čvorišta Počitelj pa do čvorišta Aranđelovo/Nudo na granici s Crnom Gorom, brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica s Republikom Hrvatskom te „Unske pruge".

Ažuriranje SEETO mreže sa stajališta Bosne i Hercegovine je veoma bitno obzirom na to da se uvrštavanjem projekata na SEETO osnovnu ili sveobuhvatnu mrežu otvaraju mogućnosti apliciranja projekata za financiranje putem grant sredstava i povoljnih kredita iz EU fondova./HMS/