Milan Šutalo na Sveučilištu: Važno je da novinar ima strast za bavljenje novinarstvom

milan šutalo, sveučilište, Mostar

Dugogodišnji novinar, vlasnik i glavni urednik Hrvatskog medijskog servisa Milan Šutalo održao je predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o temi „Istinske novinarske zvijezde-proizvođači ekskluzivnih i vjerodostojnih vijesti“.

Šutalo smatra da su istinske novinarske zvijezde novinari koji su spremni ponuditi dobru i ekskluzivnu priču. „Oni koji u tome uspjevaju su među najboljim novinarima i njihovi su tekstovi čitani, radijski prilozi slušani, a televizijski gledani“, izjavio je Šutalo.

Mediji i vijesti, smatra on, također su segment i polazište za nove vijesti jer ''svaka vijest donosi jednu ili dvije informacije, ali isto tako postavlja pred čitatelja pitanja na koja nema odgovora. Posao novinara je da prepozna ta pitanja i da ponudi čitateljima odgovor na njih''. Šutalo je pojasnio kako se ideje za priče na urednički kolegij mogu doći i tijekom druženja s kolegama, prijateljima, poznanicima, političarima, s onima s kojima se najčešće komunicira.

„Važno je da novinar prije svega ima strast za bavljenje novinarstvom, da je znatiželjan, jer ako nije znatiželjan teško da može biti novinar“, objasnio je Šutalo. Govorio je i o novinarskoj etici te istaknuo kako je osim ekskluzivnosti važno da vijest bude i vjerodostojna.

Doc. dr. sc. Miroslav Vasilj je istaknuo kako se studiji novinarstva u cijelom svijetu susreću s istim problemom – puno teorije, a malo prakse.

„Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru stoga organizira predavanja vrsnih praktičara - ljudi koji sa svojim kompetencija, znanjima i vještinama studentima mogu prenijeti svoja praktična iskustva. Ovaj put to je kolega Milan Šutalo. Posebno je važan dio koji se odnosi na vjerodostojnost vijesti. Kažu da živimo u eri postistine, ako je tako onda ovom društvu nikada nisu bili potrebniji novinari profesionalci koji poštuju osnovna novinarska etička načela i koji razlikuju činjenice od tzv. alternativnih činjenica te istinu od laži. Zato je važna poruka studentima – budućim novinarima i djelatnicima u odnosima s javnošću da se profesionalan pristup na kraju uvijek isplati.“, kazao je dr. Vasilj.

Na predavanje se odazvao velik broj studenata i njihovih profesora.