KARLA ZOVKO: Debatni klub odlična je prilika za svakog studenta

debatni klub, Sveučilište u Mostaru, Karloa Zovko

Debatni klub Sveučilišta u Mostaru je prvi debatni klub u Bosni i Hercegovini. Glavni cilj kluba je razvijanje govorničkih sposobnosti i kritičkog razmišljanja, vještine koje će biti potrebne svakom intelektualcu prilikom zapošljavanja.

Članovi Kluba stekli su i zavidan uspjeh na turnirima u Parizu, Beču, Budimpešti, Beogradu, Splitu, Zagrebu, kao i na Europskom debatnom prvenstvu u Berlinu. Ovaj klub ostvaruje zavidne rezultate, ali ono što je vrijedno najveće pohvale jest organiziranost i vodstvo koje uspijeva svakog tjedna organizirati sastanke sa svojim članovima.

Trenutne predsjednice kluba su: Karla Zovko i Kristina Ivanković, studentice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Za Hercegovina.info razgovarali smo s Karlom Zovko:

Što klub omogućuje studentima?

-Debatni klub Sveučilišta u Mostaru pruža priliku svim studentima besplatno napredovanje i razvijanje govorničkih sposobnosti koje uključuju i oslobađanje straha od javnog nastupa, te stjecanje dodatnih znanja i vještina. Na debatama obrađujemo aktualne teme iz svakodnevnog života koje bi trebale zanimati svakog studenta. Naučene vještine će svakako pripremiti studente svih fakulteta za buduća zanimanja.

Kad i koliko često zakazujete sastanke?

-Sastanke zakazujemo svaki tjedan u trajanju od dva sata. Ali, po potrebi i više od toga, ovisno spremamo li se za neko natjecanje. Osim službenih sastanaka našem klubu ne nedostaje ni prijateljska atmosfera. Službeni upisi su uvijek na početku akademske godine, ali spremni smo napraviti i iznimke jer se studenti brzo prilagođavaju atmosferi u kojoj djelujemo.

Kako mogu napredovati članovi kluba?

-Nastojimo sve aktivne debatante poslati na natjecanja kako bi dodatno napredovali. Na natjecanja šaljemo najviše što možemo studenata. Cilj nam je u budućnosti osigurati što više novčanih sredstava kako bi svi aktivni članovi mogli sujelovati na nekom natjecanju jer uz kvalitete koje posjeduju to, doista, zaslužuju.

debatni klub,Sveučilište u Mostaru,Karloa Zovko

Što biste u budućnosti željeli ostvariti s klubom?

-Nadam se da će Sveučilište još više prepoznati, cijeniti i podržavati naš rad kako bismo ostvarili još bolje rezultate od ovih i da će se u budućnosti pridružiti još više studenata koji će poput nas prepoznati mogućnost napredovanja putem debatiranja.

Jesu li sastanci otvoreni za sve studente?

-Naravno, čak i studenti koji ne žele debatirati, mogu doći pratiti debate te i na taj način puno naučiti. Svi koji žele mogu nam se slobodno javiti i doći na sljedeće sastanke.
Sljedeće godine klub slavi 14. rođendan koji će obilježiti s javnom debatom. Javna debata otvorena je za sve koji se žele pobliže upoznati s kvalitetom ovih studenata.

Ana Dragozet