Još nema dogovora oko izbora u Mostaru

sastanak u americkoj ambasadi
"Temeljito smo od opredjeljenja da izbori budu 2. listopada. To je opredjeljenje. Još jednom smo večeras raspravili sve ideje i prijedloge, uz razloge koje postoje, koje se mogu prevazići. Uvjerenja sam da se mogu napraviti do lokalnih izbora, i moraju se napraviti u ovoj godini. Ne smijem govoriti, preoptimističan sam. Sa svoje strane ću učiniti sve da se niko ne osjeća ugroženim u Mostaru. Mi smo bili garanti da ono što se donese - HDZ će provoditi. Komunicirati ćemo u narednom periodu", kazao je Čović nakon sastanka.

Nakon Čovića novinarima se obratio lider SBB-a Fahrudin Radončić.

"Moram reći da je koalicija SDA - SBB imala i ovog puta jedinstven stav. Nažalost, stajališta HDZ-a nisu bila takva da smo mi večeras mogli pristati na ta rješenja. Vrlo ćemo naporno raditi u narednih dan-dva ili tri da pokušamo da u ovom cajtnotu ipak dođemo do pozitivnih rezultata", rekao je kratko novinarima Radončić.

Izetbegović s druge strane kaže da su SDA i HDZ su bili blizu rješenja još prošle zime.

"Došlo je do depresivnog razlaza i vakuuma. Dobro nam je došlo što su Ambasada SAD i Velike Britanije došle da nam pomognu, kako bi približili stavove. SBB je od pomoći, a ovih dana treba intenzivno tragati za rješenjem", kazao je Izetbegović.

Čelnici SDA koji su prisustvovali sastanku nastavit će s razgovorima unutar večeras, potvrdio je Izetbegović.

"Trebamo naći srednje rješenje koje je prihvatljivo za sve. Hoćemo politički dogovor, koji će riješiti i frustracije Bošnjaka - kojima se vlada u Mostaru. Pred prijateljima trebamo imati dogovor, koji ćemo svi potpisati. Velika Britanija i SAD nas obvezuju da približimo stavove. Kompromis je bio na dohvat ruke. Nemamo rokove, a ako ne napravimo nešto u narednih 10 dana - teško da će se nešto uraditi", kazao je Izetbgović na kraju.