Izbjeglički centar Salakovac mnogi žele napustiti

migranti
Ipak, voditelj Centra Edin Denjo kazao je za Dnevni avaz da ih je evidentirano 260, a trenutno ih je 210. Među njima je 44 djece. Kuda je otišla grupa od pedesetak migranata, niko ne zna, a Denjo objašnjava da oni mogu napustiti Centar ako to žele.

"Ovo nije koncentracioni logor, imaju slobodu kretanja. Uglavnom, oni koji su iz Sarajeva došli ovdje, imaju papir da mogu boraviti, a ako žele dalje... Mi smo tu da se brinemo o njihovom smještaju", kaže Denjo.

Asaf iz Pakistana stigao je u subotu uvečer u Salakovac. S četvero svojih prijatelja iz Srbije je, priča, pješačio do Sapne, a odatle autobusom otišao do Tuzle. Iz Tuzle su, također, autobusom stigli do Sarajeva, a onda su se, tvrdi, obratili policiji.

- Policija nam je rekla: „Imamo puno problema zbog Redžepa Tajipa Erdoana, idite u Mostar, tamo ima dobar kamp." Sjeli smo na autobus i došli ovdje, malo smo lutali, ali smo našli ovo mjesto. Nije bilo mjesta za nas, pa su nam platili hotel. Dali su mi papir, ali ja želim ići u Italiju - pomalo zbunjeno je ispričao Asaf.

Za razliku od Asafa, njegovi zemljaci Huadžid i Asif ne žele ići iz BiH. Zadovoljni su uvjetima u Centru.

- Ovo je možda novi centar, ali se ljudi trude i iz dana u dan čine sve da nam osiguraju što nam treba. Imamo krevet, hranu, nema problema... Jedino bi nam dobro došla nova obuća i odjeća - govore nam oni.

Nestaje hrane

Među onima koji se trude da migrantima olakšaju boravak u Salakovcu je tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

- Trudimo se da na najbolji način odgovorimo ovom izazovu i da pomognemo ljudima dok u potpunosti ne riješe svoju sudbinu. Svakodnevno im osiguravamo tri obroka, vodeći računa i o onima koji poste. Međutim, naše zalihe su pri kraju - upozorio je Kajtaz.