FOTO  Izaslanstvo Grada Mostara na svečanoj inauguraciji parka Mostar u gradu Montegrotto Terme u Italiji

Mostar, italija
...i Univerziteta u Mostaru te vjerskih službenika katoličke i pravoslavne crkve, te islamske i židovske zajednice u Mostaru, sudjelovalo je proteklog vikenda na svečanoj inauguraciji parka Mostar u gradu Montegrotto Terme u Italiji i na konferenciji pod nazivom „Bogatstvo različitosti".

Tom prigodom gradonačelnik Bešlić i gradonačelnik Grada Montegrotta Riccardo Mortandello, uz nazočnost mještana, gostiju i uzvanika, u parku Mostar su simbolično zasadili drvo masline te tako i iskazali svoju opredijeljenost promoviranju mira, prijateljstva i suradnje dva grada prijatelja.
Gradonačelnik Mortandello izrazio je riječi zahvale izaslanstvu iz Mostara na posjetu i te tom prigodom podsjetio na suradnju dva grada, koja traje od ratnih dana. Kazao je kako zasluge za to pripadaju kako njegovim prethodnicima i kolegama iz Grada Mostara ali da svakako najviše dugujemo vitezu i počasnom građaninu Mostara Silviju Nardu, predsjedniku humanitarne organizacije Auser, koja više od 20 godina, u suradnji s Gradom Montegrottom i Gradom Mostarom, radi na različitim humanitarnim i socijalnim programima. Gradonačelnik Montegrotta ovom je prigodom izrazio i opredijeljenost da se suradnja proširi i na suradnju sa Sveučilištem i Univerzitetom u Mostaru i sa Sveučilištem u Padovi.

Gradonačelnik Bešlić također je podsjetio na prijateljstvo dva grada iz vremena rata kada je Mostar doživio teško stradanje i podjelu te na pruženu ruku pomoći prijatelja iz Montegrotta koji su primili djecu iz ratom zahvaćenog Mostara te pružali humanitarnu pomoć svima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Naglasio je kako je vrijeme podjela prevladano ali da su i dana prisutni izazovi i posebice izbjeglička kriza, da treba pružiti ruku i pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna, pokazati solidarnost i zajedništvo te izgradili bolji svijet u kojem će biti mjesta za sve, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože.

Gradonačelnici Bešlić i Mortandello potpisali su i Dekalog o miru iz Assisa ( papa Ivan Pavao II. pozvao je 25. siječnja 1986. predstavnike svih religija svijeta da dođu u Asiz i zajedno s njime mole za mir u svijetu), a Dekalog koji su potpisali dva gradonačelnika bit će uručen svakom građaninu Montegrotta koji ove godine postaje punoljetan.


Drugog dana službenog posjeta Montegrottu, u hotelu „Mille Pini Y-40" u organizaciji Gradske uprave Montegrotta održana je konferencija pod nazivom „BOGATSTVO RAZLIČITOSTI", a čijem radu su uz domaćine sudjelovali vjerski službenici iz Mostara i Montegrotta te predstavnici Sveučilišta i Univerziteta iz Mostara i predstavnici Grada Mostara.

Gradonačelnik Mortandello je tom prigodom istaknuo kako je ova tema odabrana iz razloga što se današnji svijet suočava s izazovima izbjegličke krize te iz činjenice da se Grad Mostar stoljećima može podičiti upravo s različitošću koja ga je obogatila i oblikovala.

Svi sudionici konferencije u svojim izlaganjima govorili su iz svoje perspektive što trebamo činiti svi kako bi se živjelo u harmoničnim odnosima, njegovala svoja kultura, vjera, jezik i običaji ali da se uvažava drugog i drugačijeg, te kako nas to ne može osiromašiti već samo obogatiti. U prilog tome dvoje mladih iz Montegrotta svjedočili su o svojim iskustvima boravka i druženja u Mostaru i Montegrottu, sa svojim vršnjacima iz Mostara, koji su bili različite vjere i nacije.

Na konferenciji je stoga još jednom naglašena zajednička spremnost i radost da se nastavi projekt „Upoznati svoje susjede", odnosno projekt suradnje razmjene djece Mostara i Montegrotta, koji je prepoznat kao jako uspješan i važan u procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira i suživota.

A svrha projekta je upoznavati druge nacionalnosti, religije, kulturu i način života, nadvladavajući predrasude putem izravnog upoznavanja i odnosa, putem zajedničkih iskustava i prijateljstva. Mladi bi tako imali prigodu i mogućnost upoznati različite stvarnosti posjećujući crkve, sinagoge, džamije, ali i povijesna i kulturna središta; upoznati se s političkim i administrativnim životom, posjećujući najznačajnija mjesta rada i društvenog života koji karakteriziraju grad.