Istina je jedna-HVO je oslobodio Mostar

HVO postrojavanje
...kod Hrvata Bijelog Polja, ali i šireg područja Mostara evociraju uspomene na iznenadni napad, zarobljavanje i protjerivanje.

No, u medijima se, kako ističe predsjednik HVIDRA-e HNŽ-a Zoran Zovko, ne spominje činjenica kako Armija zapravo tih dana nije uspjela provesti svoj plan.

-Njihov cilj bilo osvajanje šireg područja Mostara, odbacivanje HVO-a i napredovanje ka dolini Neretve. Ovi ciljevi upravo su zalaganjem HVO-a i obranom prostora sjeverno od Mostara doživjeli krah tako da Armija nije ostvarila ono što je zamislila, navodi Zovko te ističe kako se u medijima konstantno govori o nekakvoj pobjedi, a istina je, kaže Zovko, kako unatoč napadu mnogobrojnih postrojbi Armije koje su stigle čak i iz opkoljenog Sarajeva, HVO uspijeva zadržati i obraniti šire područje Mostara te u konačnici spriječiti prodor Armije u dolinu Neretve.

Uspjeli se održati

HVO je uspio, podsjeća, zadržati i dio lijeve obale neretve u Bijelom Polju, a Zovko posebnu zahvalu upućuje i pripadnicima HVO-a koji su se uspjeli održati kod Konjica na području Turije i koji su ometali prolazak Armije prema jugu.

Rezimirajući cjelokupnu situaciju koja se odvijala tih dana na kraju lipnja i početku srpnja može se utvrditi, naglasio je Zovko, kako je ofenziva zaustavljena te kako je obranjeno šire područje Mostara, a posredno i dolina Neretve.
Okretanje cijevi

S druge strane on posebno ističe i podatak kako Armija ne bi postigla ni ove rezultate da nije bilo Bošnjaka u HVO-u.

-Oni su okrenuli cijevi na svoje suborce-Hrvate. Radilo se o pomno isplaniranom scenariju koji seže mjesecima ranije kada su Bošnjaci kroz HVO-a malo po malo prikupljali oružje i municiju te kovali zavjeru, naglašava Zovko te ukazuje na činjenicu kako Hrvati nikada nisu na ovom području pristupili razoružavanju Bošnjaka te i to pokazuje tko je zapravo počeo sukobe. Podsjeća i kako su Hrvati bili nesvjesni poteza koji su se vodili mjesecima prije te je HVO svu svoju energiju usmjeravao na obranu oslobođenih prostora od VRS-a.
Kreiranje mita

Unatoč ishodu koji pokazuje slom ofenzive Zovko napominje kako mediji već godinama forsiraju priču o nekoj pobjedi nad HVO-om, a to je posljedica, dodaje kreiranja mita koji je vidljiv i na brojnim drugim primjerima. Jedan od njih prisvajanje bitki protiv VRS-a koje su se vodile godinu dana ranije na području Bijelog Polja i dalje prema Prenju, a posebna priča je, ističe, svojatanje uspjeha HVO-a u operaciji Lipanjske zore.

Zadnjih 15 godina pripadnici bošnjačkog političkog korpusa i Armije polako, ali uporno pokušavaju prisvojiti oslobađanje grada Mostara, a ove godine to poprima i veće razmjere te sada izravno govore kako su oni kao pripadnici Armije oslobodili Mostar. Istina je jedna-HVO je oslobodio Mostar, a o tomu mogu govoriti brojni svjedoci, sudionici i zapovjednici akcije, zaključuje Zovko. D.P.

Dnevni list