HPD Prenj 1933 Mostar: Izlet za građanstvo na Sniježnicu

HPD Prenj

Sniježnica je najviša planina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ime je dobila zbog snijega koji se na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i duže. Sv. Ilija je najviši vrh gorskog grebena Sniježnica i sa svojih 1234 metara nadmorske visine, najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Malo istočnije od vrha nalazi se kapelica sv. Ilije gromovnika po kojoj je vrh dobio ime. Ishodište za uspon na Sniježnicu je selo Mihanići, koje se nalazi u podnožju planine. Autobus nas ostavlja na proširenju, te krećemo stazom kroz selo koja je markirana i označena. Nakon nekih sat i po, stižemo do osamljenog sela, Kuna Konavoska (690 mnv).

Od Kune do vrha Sniježnice ima uzbrdo otprilike 2 sata laganog hoda po makadamskoj i kamenoj stazi iz doba Austrougarske. Sa najvišeg vrha juga Hrvatske, lijepo se vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosansko-hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, te na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen.

Polazak je planiran u nedjelju 14.10.2018. godine točno u 05:00 ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Vožnja do mjesta početka planinarenja, je minimalno 3h, naravno ovisi i o zadržavanju na granici.

Uspon na vrh Sveti Ilija, od Mihanića, traje cca 3 h 30 min (u jednom smjeru); povratak je istom stazom. Staza nije zahtjevna, ali treba nositi adekvatnu obuću i odjeću. Povratak u Mostar u večernjim satima.

Cijena izleta je 25 KM za članove planinarskih društva uz predočenje ovjerene planinarske iskaznice za tekuću godinu, a 30 KM za ostale sudionike. Cijena uključuje prijevoz do Mihanića i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta. Prijava i uplata akontacije od 15 KM najkasnije do 10.10.2018. (srijeda; sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Prijave i informacije voditeljici izleta Josipi na broj 063/427-919. NAPOMENA: Obvezna oprema podrazumijeva prikladnu obuću tj planinarske cipele/gojzerice ili čvrste tenisice/cipele (NE nešto tipa „starki“), topliju odjeću, vjetrovku/jaknu, kapu i rukavice, te rezervnu presvlaku. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 2 l vode. Svatko nosi svoje smeće sa sobom, jer ga, naravno, nije ga dozvoljeno ostavljati u prirodi!

Obavezno ponijeti i važeće putne isprave! HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost te su dužni pridržavati se uputa vodiča.

HPD Prenj 1933 Mostar

Foto: Ilustracija