Godišnjica ratnog zločina u Grabovici: Pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 Hrvata

Grabovica, ratni zločin

U povodu 26. godišnjice od ratnog zločina u selu Grabovica kod Jablanice Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavlja publikaciju Ratni zločin u Grabovici – presude.

Publikacija je objavljena kao osma knjiga u ediciji: Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini.

Podsjedamo da se ovaj ratni zločin dogodio u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara.

Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četvorogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Zločin u Grabovici se dogodio tijekom operacije „Neretva '93“, čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog stožera vrhovne komande Armije RBiH, Sefera Halilovida, kreatora operacije „Neretva ‘93“.

Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini su odgovarali bivši pripadnici Armije RBiH i to za pojedinačna ubojstva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagid i Haris Rajkid osuđeni na po trinaest godina zatvora.

Ova publikacija dokumentira spomenute predmete koji su doneseni pred Županijskim sudom u Mostaru, Županijskim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH, te daje listu žrtava ovog ratnog zločina.

Knjigu objavljujemo u znak sjedanja na nevino ubijene stanovnike Grabovice.