FOTO  GO HRS-a Mostar - inspekcijski nadzor u Ulici Ante Starčevića

HRS, Mostar
...GO HRS-a Mostar HRS-a danas je uputio zahtjev za inspekcijski nadzor na širem području u ulici Ante Starčevića i djelom ulici Kneza Višeslava.

Žitelji jednog dijela mostarskog naselja Centar 2, a osobito djeca koja pohađaju O.Š. Ilije Jakovljevića, postali su taoci građevinskih i drugih „zahvata", s kojima je ne samo ugrožena sigurnost djece i građana, nego im je i uvelike otežano kretanje. U najvećem dijelu ovi problemi pogađaju učenike spomenute škole, a nerijetko se događa, osobito kada pada kiša, kako hitne službe nisu u mogućnosti doći do bolesnih i životno ugroženih osoba. Izgradnja kružnog toka, koja je u tijeku ovih dana, dodatno je pogoršala kvalitetu života žitelja ovog naselja.

GO HRS-a Mostar je, s toga, danas Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove grada Mostara uputio zahtjev za inspekcijski nadzor ovog područja, potkrijepljen nizom fotografija. Na fotografijama se vidi kako za kišnog perioda učenici O.Š. Ilije Jakovljevića nisu u mogućnosti pristupiti nastavi, osim u čamcima. Uz vožnju čamaca, roditelji bi trebali naučiti i izbjegavati prepreke na vodi, budući da voda raznosi okupljeni otpad nepropisno ostavljen od strane okolnih trgovina i neodgovornih građana. Također, za sušnog perioda, budući da je cijelo područje neasfaltirano, slijedom prolaska vozila i kamiona, prašina i šljunak završavaju u učionicama i u obližnjim domovima. Budući da se povremeno tuda zna naći i pokoji kaskader, koji tuda testira svoje kaskaderske sposobnosti, ponekad ne završi samo prašina unutar prostorija, nego i kamenje, kojeg također ima na pretek. Razbacani i natrpani otpad oko kontejnera su pejzažni šlag na tortu.

Zbog svega ovoga, smatramo kako nadležne službe, što iz nemara, što iz nesavjesnog obavljanja posla, krše u uvodu spomenute Zakone. Žitelji grada plaćaju komunalnu naknadu, vozači prigodom registracije vozila plaćaju cijeli niz naknada za održavanje cesta i cestovnog pristupa, tako da su nadležne službe dužne djelovati po pitanju sigurnosti i kvalitete života građana ovog naselja. To je razlog zahtjeva za inspekcijski nadzor, kako bi Odjel za inspekcijske poslove dao nalog za sanaciju spomenutog područja.

Prijedlog GO HRS-a Mostar je da se prigodom završetka radova na kružnom toku dio sredstava i materijala iskoristi za sanaciju spomenutog područja, kako bi se zaštitila sigurnost prvenstveno djece, a i žiteljima osigurao ustavom zagarantirana kvaliteta života.

Iskreno se nadamo da se ovaj put inspekcijske službe neće dopisivati s nama, izbjegavajući odgovornosti i djelovanje, kao i u nizu prošlih slučajeva naših brojnih zahtjeva za inspekcijski nadzor, nego će djelovati što prije i što konkretnije, kako bi, ako ništa drugo, ljudi dolaskom ljetnih vrućina mogli otvoriti prozore svojih domova bez bojazni od prašine, šljunka i neugodnih mirisa razbacanog otpada.