FOTO  GO HRS-a Mostar - inspekcijski nadzor po prometnicama ili idu prijave zbog nesavjesnog rada

HRS, Mostar
Ukoliko se nadležne službe ponovno ogluše, idemo sa prijavama protiv gradonačelnika grada Mostara, kao i resornih odjela i službi u gradskoj upravi radi nesavjesnog nadzora nad javnim prometom, kao i nesavjesnog rada u službi.

Kada su 2011. gradonačelnika Bešlića pitali zašto dijelovi Mostara bivaju potopljeni za velikih kiša, dao je romantično/stručno pojašnjenje: U Mostaru su ranije kiše padale dugo, danima, ali rominjajući, dok sada u sat vremena padne više kiše nego ranije za sedam dana. Vremenske prognoze već danima najavljuju ciklonu koja će pogoditi predjele BiH, predviđajući obilno „rominjanje".

Kako je moguće da nitko od nadležnih službi nije preventivno reagirao na mjestima gdje su redovite poplave, odroni, kao i nanosi kamenja i pijeska? Ako se zna da Mostar pri malo jačoj rosi postane biva potopljen, zašto se na intenziviranje radova na kolektoru čekala jesen? Tko će garantirati kvalitetu radova sada kada su iskopi natopljeni, a položene cijevi pune vode i pijeska? Zašto radovi nisu pravovremeno i pravovaljano obilježeni kako ne bi došlo do prometnih nezgoda i oštećenja na automobilima? Čemu služi civilna zaštita ukoliko djeluje isključivo na saniranju štete, umjesto da naglasak bude na preventivi? Kome i na koji način se mogu obratiti žitelji grada koji su pretrpjeli štetu nesavjesnim radom gradskih službi? Prometnice moraju biti propisno i po Zakonu održavane i u slučaju radova označene u skladu sa Zakonom o sigurnosti u prometu. Svjedoci smo da to nije tako i samo je sreća da netko nije teže stradao.

U više navrata, što javno, što preporučenom poštom na službene adrese, GO HRS Mostar pozivao je i prozivao službe gradske uprave grada Mostara, kao i gradonačelnika Ljubu Bešlića, po svim ovim pitanjima. Iz gradske uprave nismo dobili nikakav odgovor niti je došla bilo kakva reakcija. Na medijska pitanja uvijek je isti refren: nema gradskog vijeća! Zašto se taj refren ne koristi kao isprika kada se raspisuju natječaji, kada se radi o trošenju proračunskog novca itd.?

Iz tog razloga, ali i iz cijelog niza drugih razloga, GO Mostar HRS-a će podnijeti prijave nadležnim institucijama za izvršenje inspekcijskog nadzora na pogođenim terenima, a ukoliko se one budu ponovno ignorirale, u skladu sa Člankom 335 St.1 i u skladu sa Člankom 387. Zakona podnijeti ćemo prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića, kao i nadležnih službi grada Mostara zbog nesavjesnog nadzora nad javnim prometom, kao i nesavjesnog rada u službi.