Gdje je zapela revizija privatizacijske pljačke?

Novi vlasnici za "sitan novac" su kupili nekadašnje gigante, koji su zapošljavali na stotine radnika. S Agencijom za privatizaciju su sklopili ugovore, kojih se u većini slučajeva nisu pridržavali, što su na svojoj koži osjetili upravo radnici, kojima nisu uplaćivane plaće, izmirivane obveze i slično. Na ponašanje novih vlasnika radnici su odmah upozoravali nadležne, tražili reviziju, jadikovali, prosvjedovali, ali bez većeg uspjeha.

Formirana komisija za analizu


Tek krajem prošle godine uz veliku medijsku pompu i inzistiranje oporbenih zastupnika u Skupštini HNŽ-a održana je izvanredna sjednica po tom pitanju. Na toj sjednici, po prvi puta su u javnosti isplivale sve kriminalne radnje, koje su pod okriljem privatizacije vršene na području HNŽ-a. Doneseni su i neki zaključci, pa je tako zatražena aktivnija uloga Županijskog tužiteljstva i odlučeno je da će se formirati Komisija za analizu privatizacije HNŽ-a, koja je na svoj način trebala utvrditi osnovu za pokretanje revizije privatizacije. Nakon par mjeseci "otezanja" konačno je na Skupštini imenovana komisija za reviziju. Sedmeročlana komisija, za čijeg predsjednika je izabran neovisni zastupnik Ivan Milas, imala je rok od 90 dana da izvrši analizu procesa privatizacije HNŽ-a. Zadatak joj je bio napraviti detaljno izvješće i uputi ga u Skupštinu, nakon čega bi se konačno rasvijetlio cijeli proces, i razdvojila legalna privatizacija od kriminalne.  
Kako je od toga proteklo već nekoliko mjeseci, postavlja se pitanje što je komisija uradila? Je li utvrdila ikakve nepravilnosti? Je li pokrenula reviziju nekih privatizacija? Ili je u stvari sve bilo "mazanje očiju" radnicima i javnosti u predizborno vrijeme.

Napravili osnovu


Predsjednik Komisije za analizu privatizacije HNŽ-a Ivan Milas nam je rekao da komisija još uvijek nije završila zapisnik o svojim aktivnostima, te da će to učiniti u nekoliko idućih dana.  
Iako su imali svega 90 dana za rad, ipak su uspjeli napraviti neke stvari. Odradili su šest-sedam sjednica, dogovorili kriterije i način analize predmeta. U međuvremenu došli su ljetni odmori, a ubrzo je krenula i predizborna kampanja tijekom koje se nisu bavili revizijom privatizacije. Na sljedećoj sjednici Skupštine iznijet će izvješće te će zatražiti da se po uspostavi vlasti imenuje nova komisija koja će nastaviti s analizom privatizacije.

Namaknuto tek 12 milijuna maraka


Prema nekim procjenama, počinjena je velika pljačka. Od tvrtki na području županije koje su prije rata vrijedile više od milijardu maraka Agencija za privatizaciju HNŽ-a je tijekom privatizacijskog procesa uspjela namaknuti svega 12 milijuna maraka. Ipak, treba kazati da je kod nekih tvrtki provedeni proces u potpunosti legalan, no da ima i onih koje su u potpunosti nelegalne.

Bilo je i uspješnih privatizacija


Na području Mostara uspješno su provedene i neke privatizacije, kao što je slučaj s Autoprijevozom, dok su tvrtke poput Hekoma i MI Soko u potpunosti opustošene. Novi vlasnici su u potpunosti izigrali svoje radnike, kao i Agenciju za privatizaciju HNŽ-a tako što nisu ispoštovali ništa iz potpisanih ugovora.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba