GDJE IDU NOVCI OD STUDENATA, ŠLJIVIĆ: Ne možemo kupiti ni Colu, a da račun ne potpiše Rektorat

studenti, ambulanta, studenti, Mostar sveučilište, Mostar, studentski dom, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, rezultati, studentski dom, Mostar, studiranje, Mostar, Natječaj, studentski dom, studentski centar, Mostar, studentski dom, cijena, Mostar, studentski dom, studentski centar, izgradnja, Mostar, studentski dom, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje, Mostar, studentski dom, studentski centar, studenti, studentski dom, Mostar, Natječaj, studentski dom, Mostar, studentski centar, Mostar, Natječaj, javni natječaj, Mostar, studentski dom, Mostar, Mostar sveučilište, popis, Mostar, studenti, studentski dom, Zdenko Čosić, studentski dom, studentski dom, Natječaj, menza, sveučilšte mostar, popis, studentski centar, Mostar, studentski centar, natječaji, smjestaj studenata, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, sobe
To je, zapravo, podračun mostarskog Sveučilišta. Mi zapravo ne možemo kupiti ni Colu, a da račun ne potpiše Rektorat i financije Rektorata, kazala je predsjednica Studentskog zbora mostarskog Sveučilišta Ana Šljivić na jučerašnjoj studentskoj tribini simboličnog naziva 'Gdje je mojih 10 maraka?'.
Podračun Sveučilišta

- Upravo iz razloga što se studenti često pitaju zašto moraju uplaćivati tih 10 maraka na račun zbora i u što se troši njihov novac, mi smo organizirali ovu tribinu kako bismo riješili sve zablude oko tih 10 maraka. Svaku odluku i projekt za koju Studentski zbor odluči dati sredstva mora potvrditi Rektorat. Taj novac se ne koristi na osobne stvari vodstva Studentskog zbora kao što mnogi misle, kazala je Šljivić.
Iako je ovakva tribina po prvi put organizirana i unatoč tome što je 'Gdje je mojih 10 maraka' aktualno pitanje svake godine, tribini se odazvao mali broj studenata što je još jednom pokazalo koliko su zapravo studenti mostarskog Sveučilišta pasivni i koliko im je zanimljivije piti kave po terasama mostarskih kafića nego doznati zapravo u što i kako se troši njihov novac.

Na jučerašnjoj tribini vodstvo Studentskog zbora pokušalo je opširnom prezentacijom svojih aktivnosti pojasniti studentima u koje svrhe i koliko je potrošeno novca. Kazano je kako je prošle akademske godine od oko 65 tisuća maraka, koliko je bio proračun Studentskog zbora, potrošeno oko 55 tisuća maraka na razne projekte, suradnje, humanitarne akcije, turnire, radionice, međunarodne suradnje i sl., a sve kako bi poboljšali kvalitetu studiranja i aktivirali studentsku scenu u Bosni i Hercegovini

Financiranje projekata

Kazano je, između ostalog, da novac ide u razne studentske projekte, od pružanja potpore izdavanju studentskih časopisa fakultetima, do potpori odlaska studenata na razna putovanja i edukacije. Studentski zbor davao je sredstva i potpomagao brojne humanitarne akcije, formiranje različitih studentskih udruga, a najviše za poboljšanje smještaja i prehrane studenata u Studentskom centru Mostar. Tribinu i studente pozdravio je i rektor mostarskog Sveučilišta, prof. dr. Vlado Majstorović, kazavši kako su ovakve tribine pohvalne i potrebne te kako sve treba biti transparentno. Istaknuo je kako Rektorat i Senat Sveučilišta ima izuzetan partnerski odnos sa Studentskim zborom te kako samo zajedničkim radom mogu provesti ciljeve mostarskog Sveučilišta.

Uskoro stomatološka ordinacija

Studentski zbor najviše je ponosan na osnivanje studentske ambulante kojom je svim studentima osigurana besplatna primarna zaštita, a najavili su skoro otvaranje stomatološke ordinacije. Najavili su, između ostalog, i uvođenje solarnog načina grijanja Studentskog doma čime bi se uvelike uštedjelo na energiji.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list