FOTO  U Mostaru započela ulična akcija protiv nasilja nad ženama

akcija, nasilje nad ženama, Mostar

Na Španjolskom trgu okupili su se mladi kako bi podržali akciju „Isključimo nasilje nad ženama“ povodom 16 dana aktivizma.  U suradnji sa organizacijom Youth Power i Budi Muško klubom tijekom ulične akcije 40 mladih će šetati ulicama grada Mostara i dijeliti informativne letke o problemu nasilja nad ženama.

Organizatori su kazali kako je cilj akcije podizanje svijesti o sprječavanju nasilja nad ženama. “Trebamo boriti za zaštitu ljudskih prava i protiv svih oblika nasilja. Smatramo da ćemo ovogodišnjom kampanjom uspjeti poslati važnu poruku, a to je da smo svi odgovorni, kao individue i društvo. Kad vidimo nasilje trebamo reagirati. Svi zajedno trebamo raditi na sprječavanju nasilja.”- poručili su.

 Ova akcija je nastavak edukativnih radionica koje implementiraju u osam srednjih škola na području HNŽ-a.

“Pokazatelji govore kako je svaka četvrta žena žrtva nasilja, a čak se sumnja kako je brojka još veća jer ima dosta žena koje ne prijavljuju nasilje u obitelji”- rekao je Nedim Mičijević, program menadžer nevladine organizacije Youth Power.

Prikupljene statističke podatke i postotke mladi će podijeliti građanima Mostara tijekom akcije.   

“Ono što mi kao obrazovne institucije možemo uraditi je edukacija i podizanje svijesti ko  mladih” – kazala je Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Pojasnila je kako je zadaća obrazovnih institucija provodba različitih preventivnih programa čime se podiže svijest te stvaranju vrijednosti koje su trajne, koje podrazumjevaju dostojanstvo, poštovanje i jednakost među ljudima.

Akciju provode u suradnji sa srednjim školama sa područja HNŽ-a, sa Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, Zavodom za školstvo i pedagoškim zavodom.

Hercegovina.info