FOTO  Smrt dječaka u Mostaru nije dovoljno upozorenje za turiste koji žele napraviti 'selfi za sjećanje'

Staklena banka, selfi, opasnost

Prva zgrada sa staklenim pročeljem, koja je izgrađena u Mostaru sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao tadašnje čudo moderne arhitekture, zamišljena je kao objekt Privredne banke Sarajevo, u kojoj je ista i bila smještena na prizemlju i prvom katu, a ostalih sedam katova nikad nije bilo useljeno. Kao takvu Mostarci su je kolokvijalno nazvali “Staklena banka”.

Ovu zgradu, koja je smještena u središnjoj zoni grada Mostara, zadesila je ratna sudbina, kao i većinu objekata u toj zoni, te je u potpunosti devastirana. Osim ratnih rana, u poslijeratnom vremenu našla se na meti skupljača sekundarnih sirovina jer je imala velike količine aluminijskih profila koji su služili kao konstrukcija za staklene stijenke, a od nje je danas ostao samo betonski kostur.

Godinama je prizemlje ove zgrade zazidano dvometarskim zidom, a odnedavno je propisno obilježena pločama na kojima stoji kako je ulaz u zgradu zabranjen i da prijeti opasnost od pada s visine. Obilježja su s razlogom stavljena jer do vrha banke vodi otvoreno stubište bez ikakve ograde, a na samom vrhu zgrade, koja dominira u odnosu na ostale objekte.

I unatoč svemu tome te tragičnoj smrti dječaka koji je prije dvije godine pao sa “Staklene banke”, nije se promijenila svijest ljudi jer se ovih dana, kada je turistička sezona u jeku, na vrhu ovog objekta mogu uočiti skupine ljudi, pretežito turista. Tako smo fotoaparatom zabilježili vrlo opasnu situaciju kada su pojedinci stali na sami rub zgrade da naprave selfi za sjećanje.