FOTO  Održana svečana dodjela nagrada za najljepše pismo BiH

najljepše pismo, Mostar, manifestacija, nagrade

U hotelu Mostar danas je održana dodjela prestižnih nagrada za najljepše pismo na području BiH. Ovo je bilo 48. Međunarodno natjecanje u pisanju pisama, a sudjelovali su mladi uzrasta 9-15 godina. Na adrese organizatora pristiglo je 530 pisama, što nam potvrđuje da mladi još uvijek rado njeguju pisanu riječ. Ovu hvalevrijednu manifestaciju zajedno su organizirali: Hrvatska pošta Mostar, Pošte srpske i BH pošta.

Teme se mijenjaju iz godine u godinu, a ovogodišnja je bila ''Napiši pismo o svom junaku''.

Prvo mjesto osvojila je Adna Šljivar iz Bilalovca (O.Š. Kiseljak 1) koja je svojim pismom izazvala emotivne reakcije publike. Druga nagrada otišla je u ruke Nikole Lazića iz Zvornika (O.Š. Sveti Sava), a na trećem mjestu našla se Petra Milinković iz Mostara (O.Š. Cim). Pobjednici su uz novčane nagrade u iznosu 100-300KM osvojili i tablet računala. Posebna nagrada za najkreativniji rad dodijeljena je Nikoli Ćubela iz Mostara koji pohađa O.Š. za djecu s posebnim potrebama.

„Za mene je ovo veliki uspjeh, a cilj mi je potaknuti i ostalu djecu iz škole da ostvaruju slične uspjehe. Ovo je neko novo poglavlje u mom životu u kojem otkrivam da imam poseban dar za pisanje i izazivanje emocija kod ljudi, što prije nisam ni znala. Ja sam u svom pismu pisala o djevojčici čiji su biološki roditelji konzumirali opojna sredstva i nju, kao malu bebu, ostavili. Gledanjem filmova i serija dobila sam inspiraciju za pisanje, ali iskreno, u budućnosti se ne želim baviti pisanjem jer imam neke druge prioritete u životu“, izjavila je Adna Šljivar dobitnica prve nagrade.

Vrijedne nagrade uručene su i profesorima materinjeg jezika mladih pobjednika kao znak pažnje za prepoznavanje njihovog potencijala i radu na istom.

Nagrađeno je i dodatnih sedam natjecatelja koji su ravnopravno podijelili mjesto: Milica Devrić (Vlasenica), Marija Kovač (Posušje), Tamara Majerski (Mostar), Ivona Radman (Janja), Haris Memišević (Brčko distrikt), Ena Bunjak (Zenica), Anja Torbarac (Tuzla).

„Svjetska poštanska unija odlučila je kako treba promovirati pisanje kao umjetnost. Pristigla pisma su prekrasna. Svake godine je zajednička tema. Ove godine prema propozicijama Svjetske poštanske unije pismo Adne Šljivar predstavlja BiH. Članovima žirija bilo je jako teško odlučiti koje je pismo najbolje. Presudile su nijanske. Svako pismo je moglo biti pobjedničko“, istaknula je Željka Šaravanja iz Hrvatske pošte Mostar.

Stručni ocjenjivački sud činili su: Dragan Marijanović, Branislav Janković i Hadžem Hajdarević

Gosti iznenađenja bili su vokalno-plesna skupina B-stars, plesni studio B-dance te Glazbena škola Ljubuški izvedbom autorske jazz skladbe.

Hercegovina.info