FOTO  / Mostarska banja u stanju strave i užasa: Pogledajte gdje treniraju djeca

mostarska banja, gradska banja, loše stanje , Mostar

Za razliku od privatnih klubova poput Orke, ili također gradskog Zrinjskog, koje grad itekako pomaže, Velež opstaje samo zahvaljujući vlastitom entuzijazmu.

Danas vam donosimo ekskluzivne fotografije katastrofe u Gradskoj banji, koje najbolje oslikavaju javašluk i nebriga lokalnih moćnika, kako prema objektu, tako i prema djeci iz plivačkog kluba Veleža koji su primorani korisiti neuslovan bazen, ali i svim građanima Mostara.

Banja koja je  izgrađena 1914. godine kao tada najmodernije javno kupatilo na Balkanu, porušena u zadnjoj agresiji na Mostar i potpuno ponovo obnovljena uz pomoć Italije 2000. godine, Mostarcima je oduvijek bila na ponos kao svojevrsni dragulj graditeljske baštine.

Unutrašnjost je danas u katastrofalnom stanju, kako pored samog bazena, tako i u ostalim prostorijama, prenosi portal vijesti.ba.


Oštećena je i svlačionica, a posebno stubište i predsoblja koja vode do njih i do bazena. Zidovi dugo nisu okrečeni, uz samo stepenište nalaze se otpali dijelovi materijala kojim su izrađivani zidovi, a pored samog bazena su dotrajale drvene klupe i zahrđali radijatori.

Klupa u predsoblju odavno nije za sjedenje, jer je potpuno oštećena. Na sprat iznad nismo mogli, jer se na vratima nalazi katanac. Saznali smo da su nedavno predstavnici PK Orka ova vrata zaključali i da navodno namjeravaju ovaj sprat koristiti za sebe.

Danas je banja i igre oko nje gledalo grada koji propada pod upravljanjem SDA i HDZ-a.

Fotogalerija koju objavljujemo  najbolje svjedoči ovoj tvrdnji i zgroženosti Mostaraca. S pravom!