FOTO  Festival inovacija SPARK : Pobjednici Startup x BETAPITCH natjecanja su ponudili inovativne ideje

spark , festival inovacija , Hotel Mostar

Konferenciju Next Thing, novi IT, biznis i startup događaj u Mostaru, svečano je završen proglašenjem pobjednika drugog natjecanja u prostorijama hotela Mostar. Konferenciju je organizirao SPARK i Grad Mostar uz potporu partnera i sponzora.

Mostarci su mogli čuti poduzetničke ideje i priče od sedam keynote govornika, a glavni cilj događaja je bio okupiti sve pojedince, startupe i tvrtke koji predviđaju nove trendove u poslovnom svijetu, kako bi iste mogli podijeliti međusobno i sa zainteresiranim posjetiteljima.

Pokrili su teme poput postavljanja i ispunjavanja poslovnih ciljeva, prvih investicija, životnog puta jednog startupa/firme, ali i uspješnih primjera vođenja firme i zaposlenika, te trendova za pametne gradove i kulturu. Tako su se s više od 150 posjetitelja družili Slavko Fodor (LotusFlare/PWNRS, Srbija), Marin Trošelj (STEMI education, Hrvatska), Aiste Lehmann (re:event/TIDEA, BiH), Bruno Omerović (Koola, BiH), Dražan Planinić (NSoft, BiH), Darko Bilandžić i Mario Mikić-Vučak (Culex, Hrvatska), te Ladislav Jurić (Baggizmo, Hrvatska). Uslijedilo je startup natjecanje Next Startup x BETAPITCH, o kojem smo sve rekli u prethodnom paragrafu ove vijesti. Konferencija je zaključena sa dva panela na teme sljedećih koraka za buduće osnivače startupa i prilikama za investicije u Bosni i Hercegovini na kojima su sudjelovali predstavnici organizacija SPARK, INTERA, UNDP, Mozaik, Finance in Motion, Grad Mostar, Startup Macedonia.

„U sklopu ovotjednih događaja smo održali Hackathon natjecanje, dvije radionice edukativnog sadržaja za zaposlene iz Grada gdje smo pričali o inovacijama, te kako možemo unaprijediti kulturu kako bi Mostar prepoznatljiv u BiH kao pametni grad, odnosno smart city“- rekla je direktorica Miljević.

 Finalni događaj održan danas je u biti promocija poduzetništva, inovacija kroz koju su okupljeni mogli  saznati o dobrim primjerima iz BiH i regije, te na koji način su oni uspjeli da svoju poduzetničku priču ostvare.

„Svatko tko je danas ovdje došao imao je priliku nešto naučiti, poslušati fine motivacijske priče s edukativnim karakterom“, rekla je Maja Miljević, direktorica Spark-a.

Na startup natjecanju BETAPITCH koji se održao u Hotelu Mostar okupio se velik broj natjecatelja iz BiH i regije koji se natječu za nagrade, to su startupi koji su vezani za IT i za upravo ovu tematiku o kojoj pričamo, kultura, inovacije i pametni gradovi.

Ovo natjecanje se održava u više od 12 gradova diljem Europe, dok pobjednici iz svakog grada odlaze u Berlin kako bi se upoznali s potencijalnim partnerima na Investors Day-u, ali i na natjecanje s ostalim startupima.

I ovaj dio Festivala inovacija je trajao dva dana. Deset odabranih startupa (Rintaj.ba, 15do3, Smart Jusak, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY) su prvi dan dan imali radionicu prezentacijskih vještina te pitching natjecanje na kojem se odlučio kojih osam startupa ide u finale. Finale natjecanja Next Startup x BETAPITCH se održalo u sklopu konferencije, a startupi koji su dobili priliku predstaviti svoju ideju pred glavnim žirijem su 15do3, Smarm, 2.MOM, MARLEQ, eAgrar, Zoundark, Smart Switch Company i SPORY. No tri su ipak morala biti najbolja:

#1 Tim 15do3 je osvojio 5.000 KM za prvi online planer za frizerske, beauty, wellness & SPA, styling i druge salone u regiji.

#2 Tim eAgrar je osvojio 3.000 KM za IoT rješenje koje poljoprivrednicima nudi znanje i prave mikroklimatske podatke o stanju njihovih usjeva.

#3 Tim 2.MOM je osvojio 1.500 KM za aplikaciju koja automatski podsjeća roditelje kada je vrijeme da svom djetetu dadnu lijek i koju dozu lijeka.

„Nadamo se da će ovaj događaj postati simbol grada Mostara, kako bi grad Mostar u BiH bio prepoznati kao grad inovacija“- zaključila je naša sugovornica.

"Drago mi je što smo pokrenuli ovakvu inicijativu, Mostar ima jako kvalitetne ljude, pogotovo mlade ljude koji mogu oplemeniti ovaj grad, Vidjeli smo da je IT industrija ovdje u Mostaru dosta jaka. Trebalo bi to iskoristiti kako bi se grad modernizirao i kako bi Mostar postao centar ovakvih događanja“- rekla je Ana Blažević, stručna savjetnica za projektiranje razvoja i uvođenje novih tehnologija u Gradu Mostaru.

Događaj je bio u potpunosti besplatan za sve sudionike zahvaljujući Gradu Mostaru, European Fund for Southeast Europe (EFSE), NSoftu, i Sportradaru.

Maja Ljubić, Hercegovina.info