FOTO  EU izdvojila 600.000 eura za osnaživanje institucijskih kapaciteta za priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju u BiH

konferencija, eu, visokoškolske kvalifikacije, tržište rada, projekt

U Mostaru je danas održana finalna konferencija projekta koji je financirala Europska unija s ciljem poboljšanja sustava priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija i osiguravanja  nosiocima diploma lakše učešće na tržištu rada u BiH.

Projekt je doprinio boljem razumjevanju važnosti novijih i modernijih procedura priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifkacija što će znatno olakšati mobilnost radne snage, akademskog osoblja te mobilnost studenata.Također, Bosna i Hercegovina, usklađivanjem propisa iz područja priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija s europskim standardima, radi pripremu za lakšu integraciju u Europsku uniju te prepoznatljivost u Europskom prostoru visokog obrazovanja.

Na konferenciji su prezentirani konkretni rezultati projekta, između ostalog, i dvije izmjene propisa: Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija Županije Zapadnohercegovačke i Pravilnik o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija Zeničko-dobojskog kantona. Tijekom Projekta izrađena je Mapa puta kojom se jasno definiraju potrebni koraci za poboljšanja u području priznavanja za svaku županiju/kanton, entitet Republika Srpska i Brčko distrikt BiH, te je izrađen Model pravilnika za profesionalno priznavanje, čijim bi usvajanjem ili ugrađivanjem u propise o priznavanju  bila zajamčena primjena najboljih europskih praksi priznavanja. Osim navedenog, u tijeku su izmjene propisa iz ovog područja u još 5 županija/kantona.

Projekt je izradio i Eksternu bazu podataka, koja će olakšati statističke pretrage o izvršenim priznavanjima u Bosni i Hercegovini, te komunikaciju i razmjenu iskustava u postupcima priznavanja za sve uposlenike  nadležnih tijela  za priznavanje.

„Ovaj projekt imao je za cilj zapravo osnažiti institucionalne kapacitete u BiH, a Republika Hrvatska je sa svojim kapacitetima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zapravo bila vodeći partner u cijelom ovom projektu. Cilj je da na jednom mjestu, u jednoj državi imati jednu instituciju u koju će kad neko dođe izvana želeći priznati kavlifikaciju i doći raditi u BiH to moći. Isto tako vrlo je važno da ta kvalifikacija koju će netko ostvariti u BiH kada sutra ode u bilo koju zemlju europskog područja visokog obrazovanja to isto može napraviti. Mi se nadamo da će se s ovim projektom to omogućiti, koliko čujem zaista su izvrsne reakcije i međunarodnihh partnera Latvije i Francuske zajedno s Hrvatskom i  predstavnicima BiH. Danas u situaciji kada postoji odlijev mozgova, kada imamo problema na tržištu rada mislim da ovo može svima pomoći“- izjavila je Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Tijekom implementacije  projekta, prvi put u Bosni i Hercegovini, organizirane su obuke za sudske tumače i osoblje kadrovskih službi javnih kompanija o pravilnicima rada i sistematizaciji radnih mjesta.

Twinning projekt koji je financirala Europska unija u iznosu od 600 000 eura, implementirao  je Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja u BiH (CIP) uz podršku konzorcija tri države članice Europske unije (Hrvatske, kao voditeljice projekta, Francuske i Latvije kao suvoditeljice). Države članice su kroz mnogobrojne aktivnosti  prenijele iskustva i dobre prakse u području priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija iz europskog prostora visokog obrazovanja  u Bosnu i Hercegovinu, a istaknuta je važnost harmonizacije zakonodavstva u području priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija s odredbama Lisabonske konvencije.

U 40 misija koje su predvodili eksperti iz sve tri države  organizirano je više od 40 različitih sastanaka i radionica te je informirano, savjetovano i obučeno  više od 600 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji se bave poslovima priznavanja ili koji su usko vezani za navedene poslove.

Završnoj  konferenciji projekta prisustvovali su  predstavnici Delegacije Europske unije u BiH, veleposlanici Hrvatske i Francuske,  predstavnici ministarstava obrazovanja sa svih razina vlasti, kao i predstavnici drugih  institucija, agencija, i visokoškolskih ustanova  koje su sudjelovale u provedbi projektnih aktivnosti.

"Jedna od temeljnih postavki EU je slobodna kretanja- kako radne snage tako i studenta te akademskog osoblja. Iz tog razloga, smatram da je ovaj projekt bio od velike važnosti za BIH, posebice mlade i njihov put prema europskim integracijama"- rekao je  Ivan Sabolić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini