FOTO  Dragan Čović održao je predavanje o Europskom putu u BiH

dr. Dragan Čović, BIH, Europska unija
Čović je govorio o važnosti predane aplikacije za članstvo BiH u Europsku Uniju te je istaknuo da je pravo vrijeme da na primjeren način oslikamo poziciju Bosne i Hercegovine u uspoređivanju s Europskom unijom.

„Trebamo vidjeti gdje smo mi danas i ja sam duboko uvjeren da smo napravili ogroman iskorak koji će imat svoju povijesnu vrijednost tek kada završimo proces, a vjerujem da ćemo ga iduće godine završiti u jednoj novoj fazi kandidatskog statusa", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Čović.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić je naglasila da su europski partneri prepoznali hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića jer je pod njegovim predsjedanjem BiH podnijela zahtjev za članstvo.

„Bosna i Hercegovina u Europskoj uniji ima veće izglede postati zemlja pravednog mira, održivog ustava, zemlja boljeg standarda i zemlja iz koje se, dragi studenti, vaše ili neke nove generacije neće iseljavati", rekla je rektorica Ostojić.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo da Europa ima svog Roberta Schumana, „a Bosna i Hercegovina ima svog Roberta Schumana, dr. Dragana Čovića kojem u ime Filozofskog fakulteta želim dobrodošlicu i zahvalnost što će s nama podijeliti viziju Bosne i Hercegovine u Europi".

Iako lokalni izbori u Gradu Mostaru nisu bili tema predavanja Čović se dotaknuo ovog aktualnog pitanja i naglasio da vjeruje kako će se ove godine održati lokalni izbori te da nema ni jednog razloga da se ne načini dogovor o njima.

„Mi nismo u stanju da se u tri, četiri mjeseca dogovorimo kako izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, a imamo odluku suda koja to približno definira. Mi moramo preuzeti odgovornost, ja sam spreman, pozivam sve kolege koji će zajedno s nama taj posao raditi sljedećih nekoliko dana da to završimo i da organiziramo izbore u Gradu Mostaru kao u svakom drugom gradu", kazao je Čović.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja jer je na taj dan 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao "Dan Europe".

treci.ba