Dekanov govor na svečanoj promociji

FPMOZ, promocija nečega, Mostar, Mario Vasilj, FPMOZ
Poštovani,
cijenjeni kolege profesori, asistenti i suradnici, uvaženi gosti, dragi diplomanti, poštovani roditelji i obitelji naših diplomanata.

Sve Vas iskreno pozdravljam u ime Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i zahvaljujem Vama, uvaženi gosti i uzvanici, što ste svojom nazočnošću uveličali ovo naše slavlje: promociju 296 diplomanta: 139 magistara struke, 144 prvostupnika, 13 viših sportskih trenera.
Na početku čestitam u ime djelatnika, asistenata, profesora i svoje osobno ime vama dragi diplomanti, na osobit način vašim bližnjima koji su vam bili potpora na vašem putu prema uspjehu. Gotovo nigdje uspjeh nije tako očit kao u ovim prigodama: on je simbolziran diplomom i manifestira se ozračjem koje svi zajedno ostvarujemo.
Ovaj trenutak i ovo vaše postignuće često se u posljednje vrijeme omalovažava pričom o društvenim prilikama i diplomama koje se mogu dobiti: i ovako i onako i ovdje i ondje, ali dragi moji diplomanti vi znate da iza ovih vaših diploma stoje godine rada, ustrajnost, znanje i vještine. I to vam nitko ne može uzeti. A kad je riječ o društvenim prilikama Jimmy Dean je rekao: ako ne mogu promijeniti smjer vjetra, mogu namjestiti svoja jedra tako da uvijek dođem do željenog odredišta. Dragi moji diplomanti, ja sam uvjeren da ćete vi svoja jedra moći namjestiti i ostvariti vlastite ciljeve.
Veselite se danas vašem velikom ostvarenju postignuća. Sve ono što ste prošli da bi bili ovdje i danas, samo je dio onoga što vas čeka u životu, fakultet jest škola ne samo gdje se stječu stručna i znanstvena znanja, nego i škola života koja najvjerodostojnije pripovijeda priču o tome kako uspjeti.
Hrvatski pjesnik Gustav Krklec u jednoj svojoj vrlo kratkoj pjesmi koju je nazvao Sretan susret priopćava nam sljedeće:
Guslara sretoh. Bio je slijep.
Al' reče: „Sinko, život je lijep!"
Zbunih se malko; „Zar, zbilja lijep?!"
„Vidjet ćeš, sinko, kad budeš slijep!"

Vi niste čekali i napravili ste sve da vam život bude još ljepši. Učinili ste vaše i naše dane radosnima, na zadovoljstvo svojih bližnjih i našega fakulteta.
Vama dragi diplomati hvala što ste bili dijelom naše fakultetske obitelji. Vjerujemo da ćete i nadalje biti dio našega zajedništva i zauzimati se za istinske vrijednosti u našoj društvenoj zajednici te biti najbolji promotori našega Fakulteta.
U to ime svima još jednom čestitam diplomantima, roditeljima i prijateljima. Veselimo se, danas je dan veselja.


Svako vam dobro. I živjeli.