Četiri razloga zbog kojih će Mostar u travnju biti glavni grad BiH

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

U Grad na Neretvi" posebno od 11. do 15 travnja stizat će brojni državnici, ministri i premijeri, stranački lideri, ali i biznismeni, sportaši, glazbenici, glumci, redatelji, književnici, slikari, novinari iz BiH, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore..., piše Hrvatski Medijski Servis.

U to vrijeme, naime, Mostar će biti domaćin četiri respaktabilne manifestacije, po kojima je Mostar poznat i izvan granica BiH.

Večernjakov pečat

Večeranjakov pečat, najavljen je za 11. travnja. Riječ je o manifestaciji izbora osobe godine iz oblasti politike, gospodarstva, znanosti, sporta, kulture, religije. Između 150 nominiranih žiri Večernjeg lista, izdanja za BiH, izabrat će osobe za koje smatra da su svojim djelom "opečatile" 2015. godinu. Manifestaciju iz Hrvatskog doma "Herceg Stjepana Kosače", na kojoj će nastupiti i brojne glazbene zvijezde i ove će godine prenositi BHRT, a u publici će biti mnoštvo lica iz javnog života BiH i regije.

Međunarodni sajam gospodarstva

Već sutradan, 12. travnja je otvaranje Mostarskog sajma gospodarstva, najznačajnije gospodarske manifestacije u Bih i regiji.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje.

Zemlja partner je Republika Turska. Uz izlagače iz Turske, u najvećoj mjeri bit će zastupljeno bh. poduzetništvo (iz Federacije BiH i Republike Srpske) te izlagači iz zemalja okruženja - Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, kao i predstavnici tvrtki i službenih izaslanstava iz Kine, Italije, Mađarske i Njemačke.

Na svečanost otvaranja sajma u utorak, 12. travnja, očekuje se dolazak visokih izaslanstava iz zemlje partnera i cijele regije. Šrema riječima direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak sajamski kapaciteti već su u cijelosti popunjeni.

"Zahvaljujemo se svim izlagačima što su ponovno naš sajam prepoznali kao mjesto na kojem će na najbolji način predstaviti svoje poslovne potencijale. Nadam se da su krizne godine iza nas i da će ovogodišnji sajam dati jak poticaj poduzetnim ljudima u sklapanju novih poslovnih aranžmana i partnerstava", kazala je Bošnjak.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije - Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija. Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganja u BiH, izvoza i uvoza...

U sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima. Ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na Mostarski sajam održat će se 21. ožujka u prostorima sajma. Najboljim vinarima bit će uručene nagrade i priznanja za vrijeme sajma.

Mostarsko proljeće

Dan nakon otvaranje sajma gospodarstva u Mostaru, 13.travnja počinje "Mostarsko proljeće", najdugotrajnija kulturna manifestacija, čiji je organizator Matica hrvatska Mostar. Naime, "Mostarsko proljeće" sve do 1. lipnja Mostarcima i gostima Grada ponudit će mnoštvo izložbi, promocija knjiga, kazališnih predstava, koncerata ozbiljne i zabavne glazbe, te ugostiti brojne umjetnike iz BiH i regije.

Melodije Mostara

Glazbeni festival Melodije Mostara, 15. će travnja pak okupiti poznate glazbenike iz BiH i regije, ali i one manje poznate, mlade, darovite, koji će se natjecati za nagrade u nekoliko kategorija i za glavnu nagradu "Zlatno sunce Mostara". Riječ o međunarodnom festivalu pokrenutom prije 21 godinu, davne 1995.

Sve u svemu uz Stari most, koji je dijelom svjetske kulturne baštine i sve druge čari "Grada na Neratvi" eto još četiri jaka razloga da u travnju dođete u Mostar. Mostar vas ima, gdje ugostiti. Uz četiri luksuzna hotela, Mepas, hotel Mostar, hotel Bevnada, Citx hotel, hotel Ero i hotel Bristol, tu je i niz manjih hotela, motela, mnoštvo restorana, kafića, nekoliko diskoteka i noćnih klubova. Druženja i dobre zabave neće vam nedostajati./HMS/