BEZ DOGOVORA: SDA u federalnoj koaliciji, uz SBB, želi i “Devedesetku”, HDZ BiH protiv

Dragan Čović

Ipak, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović na konferenciji za novinare spomenuli su kako je jedna od opcija i Savez za bolju budućnost, te su kazali kako su otvoreni za razgovore.

- Politička agenda SBB-a i SDA je vrlo bliska i neki rivaliteti koji su se pretvorili u animozitet nisu nerješive stvari. Svi smo za to da radimo za državu i opći interes, i valja naći snage da se to prevlada - izjavio je predsjednik SDA na konferenciji za novinare koje je održana nakon sastanka.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako SBB ima kapacitet biti partner s kojim bi se pokrenula BiH u boljem smjeru, te je izrazio uvjerenje kako će vrlo brzo doći do razgovora.

- Uvjeren sam da će vrlo brzo doći do tih razgovora te da ćemo u naredna dva mjeseca stabilizirati parlamentarnu većinu u FBiH - kazao je dr. Čović, dodavši kako će se dok do toga ne dođe, nastojati da se u Parlamentu FBiH osigura minimum potpore za određene stvari koje radi Federalna vlada.

Izetbegović je napomenuo kako je SDA spreman odazvati se procesu gdje bi s SBB-om približavali stavove i pravili stabilnu koaliciju.

- Očigledno otopljavaju stvari s obje strane, mislim da ima spremnosti za razgovor i dogovor - kazao je predsjednik SDA.

Dodao je kako je proces formiranja stabilne parlamentarne većine otvoren za sve one stranke koji žele dobro FBiH i BiH, za on stranke koji žele ubrzati reformske procese i europski put BiH.

Na novinarski upit jesu li otvorena vrata i za Demokratsku frontu, Izetbegović je kazao kako ta vrata nikad nije ni zatvarao.

- Svatko donosi svoje odluke, niti ću ih pozivati niti ću im praviti probleme - kazao je Izetbegović, dok je dr. Čović kazao kako, s obzirom na dosadašnje iskustvo, ne vjeruje da je takav rasplet moguć.

Na upit da prokomentiraju izjavu predsjednika DF-a Željka Komšića da dr. Čović želi izbaciti DF s vlasti na državnoj razini, dr. Čović je kazao da DF ima svoj put i da je na njima odluka hoće li izaći ili neće iz državne vlasti.

Izetbegović je ustvrdio kako nikad nije čuo predsjednika HDZ-a BiH da u pitanje dovodi vlast na državnoj razini, kazavši kako se bez potrebe postavljaju pitanja o temama koje ne postoje.

S druge strane, na novinarski upit vide li HDZ 1990 u vlasti na državnoj razini, Izetbegović je kazao da dvije stranke imaju različita viđenja o tome.

- Nama je HDZ 1990 poželjan partner, ali HDZ BiH ne vidi to tako i mi nećemo to forsirati - kazao je predsjednik SDA, istaknuvši kako bi ulaskom HDZ-a 1990 i SBB-a u državnom parlamentu imali dvotrećinsku većinu.

Govoreći o konkretnim stvari koje su raspravljali na današnjem sastanku, obojica stranačkih čelnika kazali su kako funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, Federaciji BiH te u županijama u kojima su na vlasti, mogu ocijeniti dobrim ali da to treba i dalje unaprjeđivati.

- Postoji puno prostora da se barem jednom kvartalno ovako sastanemo i raspravimo o određenim pitanjima - kazao je dr. Čović.

Izetbegović je suradnji dviju stranaka ocijenio dobrim, te je istaknuo kako je Vijeće ministara pokrenulo BiH nakon višegodišnjeg zastoja.

- Ali, potrebna je intenzivnija komunikacija i bolja koordinacija u Vijeću ministara - mišljenja je Izetbegović.

Kazao je kako i Vlada FBiH postiže dobre rezultate i rješava otvorena pitanja, te da se treba snažno fokusirati na reforme koje će omogućiti bolju poslovnu klimu i zapošljavanje.

- Unatoč određenim problemima stvari se u FBiH poboljšavaju - ocijenio je Izetbegović, navodeći, među ostalim, kako je u FBiH sada 6 000 zaposlenih više nego u istom razdoblju protekle godine.

Predsjednici HDZ-a BiH i SDA na konferenciji za novinare najavili se kako bi se do kraja sljedećeg tjedna napokon trebala formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Izetbegović je kazao kako je pronađen treći partner u vlasti, ali nije želio reći o kome je riječ, dodavši kako će se više znati sljedećeg tjedna.