Bešlić: Radnicima Komosa se manipulira

komos, prosvjedi, Mostar, Ljubo Bešlić, komos, prosvjedi sindikata, prosvjedi

- Djelatnicima Komosa se manipulira te se usmjeravaju u štrajkove, prosvjede, blokade i ucjene kako bi iznudili rješenje. Oni su na krivoj adresi, njihova prava adresa za rješavanje problema je unutar poduzeća. Tamo imaju odgovorne ljude koji odgovaraju za nastalu situaciju - izjavio je Bešlić u sinoćnjem Dnevniku 2 BHT1, napomenuvši kako nema nikakvih ingerencija nad upravljanjem gospodarskih društava.

- Gradsko je vijeće na sjednici 2012. godine donijelo odluku kako samo to tijelo ima nadležnost nad gospodarskim društvima, a na toj sjednici je, bez nazočnosti Hrvata, donesena i odluka o spajanju dvije tvrtke u jedno komulano poduzeće - kazao je Bešlić, navodeći kako su upravo to razlozi zbog čega ne može pokrenuti rješavanje pitanja Komosa.

- Gradsko vijeće isključilo je gradonačelnika i prebacilo svu odgovornost na uprave poduzeća i na sebe - ponovio je Bešlić, izrazivši suosjećanje prema teškoj situaciji radnika Komosa.

- Uistinu se sažaljevam nad situacijom radnika, ali ovu situaciju treba riješiti na korektan način, a ne pod pritiscima - izjavio je Bešlić.

Dodao je kako je Grad Mostar izmirio skoro sve obveze prema Komosu, te da to ne može biti razlog teške ekonomske situacije u Komosu.

- Žao mi je što su se radnici našli u takvom teškom stanju, ali gradska adminstracija ukazuje već više godina na probleme Komosa. Na žalost, godinana se nije imalo sluha da se pokrene pitanje stečaja Komosa kako bi se se na taj način ozdravilo i reorganizirlo to poduzeće, kao što je to bilo s poduzećem Parkovi u kojem je bila identična situacija - kazao je Bešlić.

- Rješenje za Komos je stečaj, a to po zakonu mogu pokrenuti vjerovnik ili dužnik. Znači odluka je na upravi poduzeća, a ne na Gradskoj upravi i ne na gradonačelniku kojeg žele okriviti - poručio je Bešlić.

Gradonačelnik Mostara istaknuo je kako građani ne bi smjeli trpiti zbog situacije u Komosu, te je najavio kako će od suda tražiti da donese odluku o deblokadi gradske deponije Uborak.

- Deponija i zemljište su vlasništvo Grada Mostara i ne dolazi u obzir da građani budu taoci ove situacije - kazao je Bešlić.

Javno poduzeće Komos, koje je jednim dijelom u privatnom vlasništvu, već je dugi niz godina u financijskim problemima zbog čega su radnici prošle godini dobili samo osam plaća, a procjenuje se kako su u dugu oko 8 milijuna konvertibilnih maraka.

Sindikat Komosa traži da se iz gradskog proračuna povećaju izdvajanja za komunalije te da se konačno provede odluka Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine o formiranju jednog komunalnog poduzeće na razini Grada, i to spajanjem Parkova i Komosa, koji sada djeluju u zapadnom, odnosno istočnom dijelu tog grada. 

Fena