Ante Kvesić: Najlakše rješenje bilo bi smanjiti usluge i otpustiti 300 do 400 ljudi iz bolnice u Mostaru

Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Ante Kvesić, Ante Kvesić, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar
...dr. Ante Kvesića i dekana Medicinskog fakulteta Mostar, prof. dr. Milenka Bevande sa članovima Kolegija Doma naroda Parlamenta F BiH koji su danas posjetili ovu ustanovu, prenosi abcportal.info

Dr. Kvesić je kazao kako je članove Kolegija Doma naroda upoznao sa ključnim problemima bolnice, a ponajprije dugu bolnice koji je nakupljen u zadnjih dvadeset godina.

- SKB-u Mostar mjesečno nedostaje milijun i pol maraka da bi nam ''izlaz i ulaz bio nula". Dugovi naše bolnice su 107 milijuna maraka, od čega je 35 milijuna prema dobavljačima, desetak milijuna za komunalije te 30 milijuna na poreze - istkanuo je dr. Kvesić naglasivši kako su 20 milijuna kamata na porez dobili "na poklon od osnivača, odnosno od FBiH".

Da bi riješili problem dugovanja, najjednostavnije bi, navodi on, bilo smanjiti usluge za 40 posto te otpustiti 300 do 400 ljudi.

- Godinama pokušavamo objasniti da se zdravstvene usluge moraju plaćati. Netko mora trajno preuzeti odgovornost, a to upravo očekujemo od Federacije BiH kao našeg osnivača i suosnivača - kazao je Kvesić.

Današnji posjet rukovodstva Doma naroda i sljedeći potezi kroz Skupštinu i Vladu FBiH, uvjeren je dr. Kvesić , bi trebali donijeti rezultat da bolnice stanu na noge i prežive teško vrijeme.

Predsjedateljica Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara je kazala kako žele u cijeli proces rješavanja dugovanja bolnica uključiti Ministarstvo zdravstva FBiH, sva županijska resorna ministarstva i zavode zdravstvenog osiguranja te sveučilišne i kliničke bolnice kojima je osnivač FBiH i sve one kojih se tiče sektor zdravstva, te da iz toga proiziđu zaključci koji će dovesti do sanacije dugova u zdravstvenim ustanovama.

- Želja nam je da se jednim zaključkom obveže, ako bude moguće, osnivač Vlada FBiH u ime Federacije BiH, te da napokon preuzmu svoju ulogu koju kao osnivač sveučilišnih i kliničkih centara, a to je da jednim dijelom sufinancira sve ustanove kojima je sama osnivač, kazala je Bradara.

Upravo s ciljem rješavanja dugogodišnjih problema u zdravstvu, rukovodstvo Doma naroda je odlučilo najprije saslušati probleme s terena, potom ih kroz raspravu u Parlamentu uobličiti u zaključke te obvezati Vladu Federacije BiH da ih, u cilj sanacije zdravstvenih ustanova, provede te rad ovih ustanova prepozna i u Proračunu.

- Itekako smo svjesni problema koje imaju zdravstvene ustanove u Federacije BiH, a koje u većini slučajeva osjete i pacijenti i liječnici. Tematskom sjednicom Doma naroda i definiranjem konkretnih i provedivih zaključaka želimo otpočeti proces njihova rješavanja, istaknula je ovom prilikom Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Uz novu zgradu SBK Mostar, čelnici Doma naroda obišli su i moderno uređene prostorije Medicinskog fakulteta, visokoškolske ustanove koja je zbog činjenice da školuje liječnički kadar uglavnom za potrebe SKB Mostar, usko vezana za rad ove ustanove. Dekan Fakulteta prof.dr. Milenko Bevanda goste je upoznao i s činjenicom da uskoro uvode i studij dentalne medicine kojeg ima mogućnost upisati 30 studenata.