ANALIZA HERCEGOVINA.INFO Sportsku 2019. godinu obilježili sportski uspjesi i velika tragedija

Hercegovina, izviđač, HKK Široki, MNK Mostar SG, Zrinjski

U 2019. godini sportski klubovi u Hercegovini ostvarili su vrhunske rezultate, s tim da je primjetan pad u posljednjim mjesecima iste, odnosno u novoj sezoni.

NOGOMET

Zrinjski je nogometnu sezonu 2018/19 završio na drugom mjestu i tako titulu nakon tri godine prepustio Sarajevu. Iza Plemića je veoma uspješan nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu u kojima su izbacili uglednog protivnika iz Nizozemske, Utrecht je u Mostaru pao nakon produžetka. Prethodno je Zrinjski s dva puta po 3:0 porazio Akademiju Pandev, da bi u trećem pretkolu uspješniji bio švedski Malmö. Presudio je težak poraz od 3:0 na gostovanju, uzvrat na Pecari odigran je u fantastičnoj atmosferi u kojoj je Zrinjski slavio s 1:0 i tako se časno oprostio od Europe. Nova sezona u Premijer ligi nije donijela očekivani učinak šesterostrukih prvaka BiH. Zrinjski je na petom mjestu sa pet bodova zaostatka za vodećim Sarajevom i sa čak šest poraza u 19 odigranih utakmica.

Nogometaši Širokog Brijega prethodnu sezonu okončali su na trećem mjestu i tako izborili nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu. Širokobriježani su zaustavljeni već u prvom pretkolu Europske lige s dvije pobjede od 2:1 plasman u nastavak natjecanja osigurao je kazahstanski Kairat. Nova sezona u Premijer ligi donijela je razočaravajuće rezultate za simpatizere Širokog. Dojam je popravljen u završnici prvog dijela sezone koju je momčad s Pecare završila na sedmom mjestu sa devet bodova manje od prvoplasiranog Sarajeva.

FK Velež se u 2019. godini osvajanjem prvog mjesta u Prvoj ligi FBiH vratio u Premijer ligu. Nakon lošeg ulaska u natjecanje s najboljim bh. klubovima Rođeni su pod vodstvom Feđe Dudića podigli svoju formu i poslije 19 odigranih kola drže osmu poziciju na ljestvici. Od sedam pobjeda koje su ostvarili zasigurno su najvrijednije one protiv Zrinjskog u Vrapčićima, te Željezničara na Grbavici.

Od Premijer lige se prošle sezone oprostio Gošk iz Gabele koji je zauzeo posljednje, dvanaesto mjesto. Gabeljani su najavili ekspreman povratak u elitnih rang bh. nogometa, no u tome će teško uspjeti jer su prvi dio natjecanja u Prvoj ligi FBiH okončali sa zaostatkom od devet bodova za vodećim Olimpikom.

KOŠARKA

Titula košarkaškog prvaka BiH i dalje stanuje u Hercegovini. 2018. godinu na tronu su završili košarkaši Zrinjski, a godinu kasnije naslov prvaka je osvojio HKK Široki. U finalu doigravanja Široki je s 3:2 u pobjedama bio bolji od Sparsa i klupske vitrine obogatio s desetim peharom namijenjenim prvaku BiH. Široki je nastavio sa dobrim rezultatima u prvenstvu BiH, ali u ABA 2 ligi. U prvenstvu BiH ekipa s Pecare nalazi se na drugom mjestu, dok je u regionalnom natjecanju na poziciji broj tri.

Za HKK Zrinjski godina iza nas je bila izuzetno turbulentna. U polufinalu doigravanja Sparsi su uništili snove o obrani naslova prvaka, a zatim su počeli odlasci velikog broja prvotimaca. Zrinjski je u novu sezonu ušao sa potpuno novom momčadi što se osjetilo i na rezultatima. Tijekom nove sezone Mostarci su ostvarili samo četiri pobjede, pa im predstoji grčevita borba za ostanak u društvu najboljih.

Prvoligaška košarka vratila se u Čapljinu koja je to pravo stekla osvajanjem Lige Herceg-Bosne. Aktualnu sezonu Čapljinci nisu otvorili na željeni način, te imaju pobjedu manje od Zrinjskog. Za razliku od prethodne sezone u Prvoj ligi nema mostarskog Studenta koji se ispao u niži rang.

RUKOMET

Rukometaši Izviđača obranili su naslov prvaka BiH nakon što su u finalu doigravanja svladali Borac iz Banja Luke. Zbog financijskih problema Ljubušaci su odustali od natjecanja u Europi. S još većim financijskim problemima u 2019. godini suočio se HRK Zrinjski. Iako je klub sezonu završio na devetom mjestu odustao je od nastupa u Premijer ligi, pa sada s mladom ekipom igra Ligu Herceg-Bosne u kojoj je jesenski prvak. Izviđač u aktualnoj sezoni nije na razini iz prethodnih izdanja Premijer lige. Momčad je na petom mjestu sa velikih 11 bodova zaostatka za prvoplasiranim Borcem.

Kada je u pitanju natjecanje u Premijer ligi za rukometašice tu već godinama nema rezultatske neizvjesnosti. Ekipa Gruda osvojila je prvenstvo, ali i Kup BiH, te aktualnu sezonu završila na prvom mjestu. Od nove sezone u Premijer ligi igra i Zrinjski, kojemu kao i Katarini predstoji borba za ostanak.

FUTSAL

Hercegovci vladaju i futsal scenom u Bosni i Hercegovini. Mostar SG je do nove titule došao pobijedivši u finalu doigravanja MNK Brotnjo kojemu je i sami plasman u finale bio veliki uspjeh. Čitlučani su u polufinalu bili bolji od Zrinjskog koji se u tim susretima nastupio bez nekolicine važnih pojedinaca. Financijski problemi u mostarskom klubu kulminirali su u završnici sezone što se osjetilo i na rezultatima kluba. Zbog istih razloga klub se našao pred gašenjem na otvaranju nove sezone, ali je zahvaljujući sportskom entuzijasmu prije svega mladih igrača nastavio natjecanje u Premijer ligi. Prvi dio sezone završen je na osmom mjestu i pred Zrinjskim je borba za očuvanje premijerligaškog statusa.

STOLNI TENIS

Šesti put u posljednjih sedam godina STK HT Eronet Mostar osvojio je duplu krunu, prvenstvo i Kup BiH. U finalu doigravanja stolnotenisači Mostara bili su uspješniji od Vogošće. STK Mostar nastavio je s odličnim igrama i tekućoj sezoni i sa omjerom od osam pobjeda i jednim porazom nalazi se pri vrhu ljestvice.

POZITIVNI PRIMJERI

Moramo izdvojiti i dva kluba koja su u 2019. godini pokazala rezultatski, ali i organizacijski iskorak. HŠK Posušje je prethodnu sezonu završilo na drugom mjestu, dok je u aktualnoj vodeća momčad Druge lige FBiH, skupina jug s jasnim ambicijama za plasman u veći rang. Osim rezultatskih, klub je ostvario i organizacijske iskorake, a svakodnevno se javljaju novi sponzori podržati ovaj projekt.

Studentski odbojkaški klub Mostar u 2019. godini ostvario je povijesni uspjeh osvojivši Kup FBiH. Studentice dobre partije pružaju i u Premijer ligi BiH gdje se nalaze na četvrtom mjestu. Njihove utakmice u dvorani na Bijelom brijegu prati sve veći broj gledatelja, pa se s pravom može reći kako je to klub koji postiže najbolje rezultate kada je u pitanju dvoranski sport u Mostaru.

PRERANI ODLAZAK KREŠIMIRA KETE BANDIĆA

Sportska 2019. godina nažalost će biti upamćena i velikoj tragediji, šokantnoj smrti mladog vratara NK Široki Brijeg Krešimira Kete Bandića. Njegovo srce prestalo je kucati 05. ožujka,a prerani odlazak ostavio je tugu svima onima koji su poznavali. Keta je bio omiljen u NK Široki, ali i u Zrinjskom gdje je proveo veći dio svoje karijere. Mostar i Široki Brijeg su oplakivali mladog vratara, te će vječno sačuvati uspomenu na njega.

Klubovi iz Hercegovine u 2019. godini osvojili su naslove prvaka u košarci, rukometu, futsalu i stolnom tenisu i to je zasigurno jedna od najuspješnijih sportskih godina. No, problemi u funkcioniraju sportskih kolektiva koji su se pojavili pred sam kraj iste nagovijestili su kako budućnost ne mora biti tako uspješna.

Sportskim klubovima iz Hercegovine želimo puno uspjeha u Novoj 2020. godini i pozivamo ih da pozornost usmjere na stvaranje infrastukturnih uvjeta za mlade sportaše koji će i u razdoblju koje dolazi biti jamstvo za vrhunske rezultate.