Mostar u kampanji za proglašenje 3. listopada Europskim danom sjećanja

europski dan sjećanja, 28 država

Mostar će biti jedan od gradova koji će se pridružiti kampanji "No more bricks in the Wall" čiji je cilj da 3. listopad bude proglašen Europskim danom sjećanja i dobrodošlice za sve migrante u EU.

Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar jedina je organizacija izvan EU-a koja će na teritoriju svoje zemlje organizirati ovaj događaj, a koji će na isti datum pod sličnim nazivima biti održan u svih 28 država EU.

Program Capital Eventa BiH počet će u 10 sati kada će na Starom mostu u Mostaru početi potpisivanje peticije za proglašenje 3. listopada Europskim danom sjećanja i dobrodošlice za migrante.

U 11 sati u Muzeju Hercegovine bit će predstavljan projekt "Snapshots from the Borders" i kampanja "No more bricks in the Wall", nakon čega će na istom mjestu s početkom u 11.30 sati biti prikazan dokumentarni film "Another News Story". Film istražuje pozadinske okolnosti i otkriva problematičan svijet medijskog izvještavanja u vrijeme najmasovnijeg kretanja stanovništva nakon Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz LDA Mostar.

Dana 3. listopada obilježava se obljetnica onoga što se pamti kao jedno od najgorih stradanja migranata u Sredozemlju. Naime, brod koji je prevozio više od 500 ljudi potonuo je nekoliko stotina kilometara od obale otoka Lampedusa. U brodolomu je život izgubilo 368 migranata, među kojima su bila djeca, žene i muškarci, a 155 ih je spašeno.

Općina Lampedusa i Linosa, partner lider projekta "Snapshots from the Borders", organizira i promovira niz inicijativa u svim glavnim gradovima EU-a u spomen na ovaj dramatični događaj u čast sjećanja na žrtve koje su izgubile svoje živote na taj dan 2013. godine.

Projekt "Snapshots" kroz događaje u gradovima uključuje 19 pograničnih lokalnih vlasti i 37 asocijacija i organizacija civilnog društva, a Lampedusa će predstavljati "glavni grad Europe" kako bi se podržala peticija koja ima za cilj od institucija Europske unije zatražiti da 3. listopad bude proglašen Europskim danom sjećanja i dobrodošlice.

Gradovi uključeni u kampanju su Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Valletta, Lisabon, London, Ljubljana, Luksemburg, Madrid, Nikozija, Pariz, Prag, Riga, Sofija, Stockholm, Tallin, Varšava, Beč, Vilnius, Zagreb, te Mostar.

U svakom od tih gradova 3. listopada održat će se različite inicijative poput kulturnih događaja, prikazivanja dokumentarnih filmova, debata, izložbi, koncerata i slično, a sve kako bi građani postali svjesni različitih pitanja i aspekata vezanih uz fenomen migracija, te kako bi se prikupili potpisi za navedenu peticiju.

"Datum 3. listopad bit će dan za spomen i promišljanje o ljudskim gubicima, dan u kojem se pogrešne politike suprotstavljaju našim individualnim i europskim vrijednostima. Dan za sjećanje na prošlost, za ispravljanje sadašnjosti i predviđanje naše europske budućnosti, solidarnosti i poštovanja svih ljudskih života", priopćeno je iz LDA Mostar.